FAQ

4 weetjes over teken

woensdag 28 april 2021

In de lente en zomer loop je een grotere kans om een tekenbeet op te lopen. De afgelopen jaren komt de teek steeds meer in het nieuws, maar wat weten we eigenlijk echt van dit kleine beestje? Leven ze alleen in de natuur? Vallen ze echt uit bomen? Hoe ziek kan je of jouw huisdier worden van een tekenbeet? In dit artikel geven we je 4 weetjes over teken. We verklappen alvast dat het verstandig is om voorzichtig te zijn en aan preventieve bescherming voor jouw huisdier te doen. 

Een teek is een soort spin, het beestje behoort dan ook tot de geleedpotigen. We kennen allemaal wel het beeld van een teek dat zich heeft volgezogen met bloed, het achterlijf is dan bol en groot. Zo zien teken er alleen uit wanneer ze zich net van een ‘gastheer’ laten vallen. Normaal gesproken is het een heel klein beestje dat op een spin lijkt, een volwassen teek heeft namelijk acht poten. De teek heeft vier levenscycli; de volwassen teek legt een ei, dit wordt een larve, daarna een nimf en deze groeit uit tot volwassen teek. 

Weetje 1: Teken kunnen ziektes overbrengen op mens en dier

Een teek kun je een beetje vergelijken met een mug, het heeft namelijk bloed nodig om eieren te kunnen leggen. Om dit bloed te krijgen springt de teek op dieren en mensen die in zijn nabijheid komen. Ongeveer 1 op de 5 teken is drager van de Borrelia bacterie, hierdoor kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen op jou of op je huisdier. De Borrelia bacterie heeft niet veel effect op katten. Honden kunnen er wel ziek van worden, maar het beperkt zich in de meeste gevallen tot de gewrichten en de hond wordt er vaak lusteloos van. Ernstige klachten zijn bij de hond gelukkig zeldzaam. Lyme is echter niet de enige ziekte die de hond kan oplopen door een tekenbeet. Teken dragen namelijk erg veel bacteriën en ziektes met zich mee.

De gevolgen van de ziekte van Lyme kunnen voor mensen heel heftig zijn. In het beginstadium beperkt het zich tot huidreacties, maar op den duur kan het neurologische problemen en klachten aan spieren en skelet veroorzaken. 

Weetje 2: De teek plant zich voort op de gastheer

In de meeste gevallen paren volwassen teken op de ‘gastheer’. Dat doen ze omdat het vrouwtje dan onmiddellijk bloed kan zuigen na de paring. Dit bloed heeft ze nodig om de eieren goed te laten ontwikkelen. Haar achterlijf zwelt daardoor op en als ze vol zit met bloed laat ze zich van de gastheer vallen. Wanneer de eieren ontwikkeld zijn legt ze deze op de grond, meestal in het gras. Het vrouwtje legt zo’n 1000 tot 2000 eieren en na het leggen sterft ze. De larven komen uit in het voorjaar wanneer het warmer wordt. De larven ontwikkelen zich tot nimfen, hierna wordt de nimf een volwassen teek. 

Weetje 3: Teken komen niet alleen in de natuur voor

Omdat teken de laatste jaren zoveel ziektes verspreiden worden we steeds vaker gewaarschuwd, bijvoorbeeld dat we niet met blote benen de natuur in moeten gaan. Het is waar dat teken het liefst leven op hoog gras of struiken, zodoende kunnen ze makkelijker op een dier of mens overspringen. Wist je echter dat teken ook gewoon in jouw tuin kunnen zitten? Het is zelfs zo dat één op de drie mensen een tekenbeet oploopt in de eigen tuin. Het is daarom verstandig om in de warmere maanden jezelf en je huisdier goed te controleren wanneer je buiten bent geweest.

Er gaat een gerucht dat teken zich uit bomen op hun gastheer laten vallen, dat is een fabeltje. 

Weetje 4: Elk jaar lopen miljoenen mensen en dieren een tekenbeet op

Wist je dat mensen in Nederland ruim 1 miljoen tekenbeten per jaar oplopen? De getallen voor huisdieren zijn onbekend, maar het is logisch dat deze nog veel hoger liggen. De kans is dus groot dat jij of je huisdier ooit een tekenbeet oploopt. Het is daarom belangrijk dat je jezelf en jouw huisdier goed controleert. Je kunt jouw huisdier het best preventief beschermen tegen teken. Ben je zelf gebeten door een teek of tref je er één aan bij je hond of kat? Verwijder deze dan zo snel mogelijk om besmetting met één van de bacteriën te voorkomen. Dit kun je doen met een tekentang. 

Je huisdier preventief beschermen tegen teken

Je kunt je huisdier preventief beschermen tegen teken met Frontline. Dit is een vloeibaar middel dat je via een pipet op de huid van jouw huisdier aanbrengt. PetCare online biedt een abonnement aan waarmee je eens in de maand een pipet Frontline in de brievenbus ontvangt. Een hoop gemak, geen zorgen en geen tekenbeten bij jouw huisdier!