FAQ

Wat is gezonde voeding voor honden?

donderdag 7 juli 2022

Wat is gezonde voeding voor honden?

Als er iets op de wereld bestaat waar de meningen over zijn verdeeld, dan is het wel voeding. Bovendien lijkt iedereen er wel een mening over te hebben. Dat geldt voor voedingsdiëten bij mensen, maar ook op gebied van dierenvoeding. Zo zweren veel hondenbezitters bij droogvoer voor hun hond, terwijl anderen overtuigd zijn van de voordelen van vers vlees. Maar wat is nu echt gezonde voeding voor honden? In dit artikel kun je er meer over lezen. 


Wat is de beste voeding voor honden?

Ben jij op zoek naar de beste hondenvoeding? Het is moeilijk om hier een standaard antwoord op te geven. De meningen onder hondenkenners en dierenartsen zijn namelijk verdeeld. Het grootste deel van deze kenners is ervan overtuigd dat rauwe vleesvoeding de beste voeding voor honden is. Dit soort voer past namelijk het best bij het spijsverteringsstelsel van de hond. Honden die hun hele leven rauw vleesvoer krijgen vertonen de minste gezondheidsklachten. Als honden onverklaarbare problemen hebben, bijvoorbeeld met de huid, dan knappen ze na het overstappen op rauw vlees vaak snel weer op.

Als jij jouw trouwe viervoeter de beste voeding voor honden wilt geven, dan zul je echter wel moeten kiezen voor rauw hondenvoer van goede kwaliteit. Deze kun je bij de dierenwinkel, dierenarts of tuincentra kopen in het vriesvak. Het vlees wordt meestal in plastic verpakt als grote worsten. 

Niet alle honden reageren echter hetzelfde op een bepaald dieet. Vaak is dit afhankelijk van de voeding die de fokker de pups in hun eerste weken gegeven heeft. Honden kunnen bovendien individueel heel verschillend reageren op voer. Gelukkig kun je als baas kiezen voor verschillende goede merken hondenvoer, deze worden echter allen verdeeld in droogvoer en nat voer. 


De voordelen van droogvoer voor honden

Op gebied van droogvoer heb je als hondenbaas enorm veel keus. Om te zorgen dat je hond gezond blijft kun je het best kiezen voor een goed merk. Dit voer is namelijk zo uitgebalanceerd dat het alle voedingsstoffen bevat die de hond nodig heeft. De voordelen van droogvoer voor een hond zijn:

  • Van alle voersoorten de meest voordelige;
  • Droogvoer blijft lang goed;
  • Goede merken bevatten alle voedingsstoffen in een uitgebalanceerde hoeveelheid;
  • Droogvoer zorgt ervoor dat de tanden van de honden goed blijven. Dit komt omdat de hond er goed op moet kauwen;
  • Goed af te meten en te voeren aan de hond.


De voordelen van nat voer voor honden

Natvoer voor honden is voeding dat nog vocht bevat (60-80%). Door verhitting worden de bacteriën in het voer gedood. Hierna wordt het luchtdicht verpakt waardoor het zonder conserveringsmiddelen houdbaar is. De voordelen van natvoer zijn:

  • Het is licht verteerbaar. In verhouding met droogvoer bevat het bovendien veel minder calorieën. Dit voorkomt dat de hond te dik wordt;
  • Minder kans op urineweginfecties. Het vochtgehalte in het natvoer zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat jouw hond een urineweginfectie oploopt;
  • Smaakvol. Honden vinden natte hondenvoer meestal erg lekker. Het is de combinatie van vlees en groenten dat erg lekker ruikt en smaakt voor de hond. Honden die brokken niet lekker vinden zullen natte voeding veel eerder eten. 


Voedingstabel voor pup en hond

Hoeveel voer mag mijn hond? Het is een veel gestelde vraag van hondenbaasjes. De precieze hoeveelheid is afhankelijk van meerdere factoren als ras, grootte, leeftijd en activiteit. Bijna alle merken hondenvoer leveren een voedingstabel voor pup en hond bij of op de verpakking van het product zelf. Op dit voedingstabel kun je precies lezen hoeveel voer je hond nodig heeft. Over het algemeen is het zo dat een volwassen hond 10-20 gram voer per kg lichaamsgewicht nodig heeft. Een hele actieve hond en kleine honden hebben 20 gram per kg nodig. Een pup voer je 20-30 gram voer per kg lichaamsgewicht. 

Wij raden echter altijd aan om goed naar je hond te kijken. Oogt jouw hond te dik of mager ondanks dat jij je exact aan de aanbevolen hoeveelheid houdt? Dan zul je de hoeveelheid moeten aanpassen! Niet alle honden zijn hetzelfde. Het is net als bij mensen, de één heeft een snellere verbranding dan de ander. 


PetCare Online voor gezonde en blije huisdieren

PetCare Online is een online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van vlooien. Als je wilt voorkomen dat je hond of kat vlooien krijgt dan kun je hem of haar het best preventief behandelen. 

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. PetCare Online biedt de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.

Onze ambitie gaat verder dan alleen vlooien- en tekenmiddelen. Samen met onze abonnees gaan wij actief op zoek naar relevante andere producten en diensten. Zo vinden wij gezonde voeding voor honden heel belangrijk. Wij hopen dat dit artikel jou daarbij geholpen heeft. Hoe denk jij over droogvoer of het voeden van rauw vlees? Zou je interesse hebben in een abonnement op gezonde voeding voor honden? Wij horen het graag van je!