FAQ

Wat is de beste voeding voor katten?

dinsdag 28 juni 2022

Wat is de beste voeding voor katten?

Er zijn een aantal factoren die bepalend zijn voor de gezondheid van dieren. Deze factoren zijn voldoende beweging, goede verzorging, aandacht van hun baasje(s) en natuurlijk voeding. Dat geldt ook voor katten, maar wat is nu echt gezonde voeding voor katten? Er bestaan zoveel verschillende merken, daarnaast kun je kiezen voor droogvoer of zogenaamd nat voer als vlees. Welke voeding voor katten moet je kiezen en hoeveel heeft de kat nodig? In dit artikel kun je er meer over lezen. 


Wat is gezonde voeding voor katten?

Het is bekend dat het gezond is om de dag te beginnen met een gezond ontbijt. Het lichaam heeft een nacht lang geen voeding gehad, daardoor hunkert het naar voedingsstoffen. Op dat moment heb je voeding nodig dat uitgebalanceerd is, een maaltijd dus dat alle voedingsstoffen bevat dat het lichaam nodig heeft. Op zo’n manier moet je voeding voor katten ook benaderen. 

Als je op zoek gaat naar goede voeding voor katten, dan kun je dus het beste naar de voedingswaardetabel van het product kijken. Katten zijn carnivoren, dat betekent dat vis en vlees hun belangrijkste voeding zou moeten zijn. Als vleesproducten en bijproducten van vlees op de ingrediëntenlijst van het product als eerst worden genoemd, dan zal het waarschijnlijk voldoende dierlijke ingrediënten bevatten. Het is namelijk belangrijk voor de gezondheid van de kat dat het product voldoende essentiële aminozuren en vetzuren levert. 

Katten hebben echter ook koolhydraten en bepaalde vitamines en mineralen nodig zoals calcium, fosfor en vitamine D. Het best kun je daarom zorgen voor een gebalanceerd dieet dat ook deze voedingsstoffen levert. Het maakt daarbij niet uit of je voor natvoer of droogvoer kiest. Goede merken kattenvoer zullen de juiste balans aan voedingsstoffen bevatten. 

Er bestaan een hoop verschillende merken kattenvoer. Om de klant te lokken kiezen sommige fabrikanten ervoor om bepaalde trucs uit te halen. Zo wordt de voeding soms aantrekkelijker gemaakt door kleurstoffen. Er wordt ook vaak gekozen voor vreemde ingrediënten zoals linzen of zelfs kangoeroevlees. Dit is puur marketing en heeft geen enkele meerwaarde voor de gezondheid van de kat. 


Mag je nat- en droogvoer combineren voor een kat?

Op gebied van kattenvoer kun je kiezen voor droogvoer zoals kattenbrokjes of voor natvoer. Natvoer is een ander woord voor kattenvoer van bewerkt vlees dat in blikken en kleine verpakkingen verkocht wordt. Sommige mensen denken dat je voor het één of ander moet kiezen. Dat is echter niet waar, een combinatie van droog- en natvoer mag gewoon, zolang je geen vers vlees geeft. Het is zelfs een hele goede combinatie. Als de kat ’s morgens hongerig is dan geef je een schotel natvoer. De kans is groot dat de kat het dan geheel zal leegeten, het voer ligt dan niet te verpieteren. De rest van de dag kan de kat zich dan voeden uit een bakje droogvoer dat altijd klaarstaat.

Wil jij de kat wel vers vlees geven? Dat kan, maar dan zul je wel enkele regels in acht moeten nemen. Zo mag je geen vers vlees en droogvoer op dezelfde dag geven. Er moet minimaal 6 tot 8 uur tijd tussen zitten. Daarnaast moet je opletten wat voor vlees je de kat geeft, rauw kippen- en varkensvlees mag de kat niet hebben.


Voedingstabel voor kat en kitten

Nu je weet wat de beste voeding voor katten is komt er misschien een andere vraag in je op: Hoeveel moet een kat eten? Te dikke katten komt steeds vaker voor, dat wordt vooral gezien bij katten die veel binnenblijven. Te weinig beweging is de hoofdreden hiervan, maar het komt gedeeltelijk ook door teveel eten. Goede merken kattenvoer zijn vrijwel altijd voorzien van een voedingstabel voor de kat en kitten. Voor een goede gezondheid van je kat moet je je aan dit tabel houden. Daarnaast is het ook belangrijk om zelf goed te kijken naar de kat. Als je voeding geeft volgens de tabel maar de kat is te dik of juist erg mager, dan moet je de dagelijkse hoeveelheid voeding aanpassen. 

Een kitten moet dagelijks ongeveer 25 tot 50 gram voer eten per kilogram lichaamsgewicht. Dat wil zeggen dat een kitten van een kilo zo’n 100 gram voer krijgt. Een volwassen kat heeft ongeveer 85 gram voer nodig per dag. Voor kitten en katten geldt echter dat de hoeveelheid kan verschillen per ras en individuele kat. Een kat zal zich niet snel overeten, behalve als de kat verwilderd is geweest. Je kunt in de meeste gevallen dus gewoon een bakje met voldoende droogvoer neerzetten. 


PetCare Online voor gezonde en blije huisdieren

PetCare Online is een online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van vlooien. Als je wilt voorkomen dat je hond of kat vlooien krijgt dan kun je hem of haar het best preventief behandelen. 

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. PetCare Online biedt de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.

Onze ambitie gaat verder dan alleen vlooien- en tekenmiddelen. Samen met onze abonnees gaan wij actief op zoek naar relevante andere producten en diensten. Zo vinden wij gezonde voeding voor honden en katten heel belangrijk. Wij hopen dat dit artikel jou daarbij geholpen heeft. Zou je interesse hebben in een abonnement op gezonde voeding voor katten? Laat het ons weten!