PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Vlooienplaag in huis; hoe komt het en wat doe je eraan?

vrijdag 26 augustus 2022

Heb jij een hond of kat die zich veelvuldig krabt? Dan is de kans groot dat ze last hebben van vlooien. Vlooien zijn ongedierte die graag honden en katten opzoeken om bloed af te tappen, met jeukende vlooienbeten als gevolg. Naast jeuk kunnen vlooien ook infecties overbrengen, zoals lintwormen of de kattenkrabziekte. Vlooien zijn lastig te bestrijden, daarom is het van belang om er op tijd bij te zijn, zodat je een vlooienplaag kunt voorkomen. Hoe komt het dat er een vlooienplaag in huis ontstaat? Wat kun je eraan doen? En hoe kun je een vlooienplaag voorkomen? In dit blog vertellen we je er alles over.


Vlooienplaag in huis; hoe komt het?

Een vlooienbesmetting wordt in de meeste gevallen buiten opgelopen, doordat je hond of kat vlooieneitjes meeneemt in hun vacht. Vlooien komen namelijk voor op vogels en in het wild levende zoogdieren. Je kunt er heel gemakkelijk achter komen of je huisdier last heeft van vlooien, door het een week lang elke dag te kammen met een vlooienkam. Als je vlooienpoepjes of volwassen vlooien vindt, dan is de kans groot dat je huisdier besmet is.

Tip! Vind je levende vlooien in de vacht van je huisdier? Laat deze dan in een bakje water met afwasmiddel vallen. Vlooien verdrinken in het water; het afwasmiddel zorgt ervoor dat de vlooien niet meer uit het bakje kunnen springen.

Vlooieneitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar, helemaal niet als ze in de mand van je huisdier liggen. Vlooienlarven liggen graag op een donkere en rustige plaats, zoals bijvoorbeeld een tapijt. Maar ook op een stenen of een houten vloer kan een vlooienplaag ontstaan.

95% van een vlooienplaag is aanwezig in de omgeving in de vorm van eitjes, larven en poppen. Slechts 5% van de plaag zit op je hond of kat; de volwassen vlooien die hardnekkig bijten. Wil je een vlooienplaag bestrijden, focus je dan niet alleen op je huisdier, maar ook op je omgeving.


Wat kun je doen aan een vlooienplaag in huis?

Het is niet te voorkomen dat er vlooien mee naar huis worden genomen door je huisdier, maar je kunt er wel veel aan doen om te voorkomen dat er een vlooienplaag ontstaat. Zorg er allereerst voor dat je elke dag stofzuigt en dweilt. Eitjes en larven worden op deze manier tijdig opgeruimd. De ontwikkeling van larven en eitjes wordt ook verstoord als je manden en kleedjes regelmatig opklopt en in de zon hangt. Kam je hond of kat regelmatig met een ijzeren vlooienkam en geef ze preventief anti vlooiendruppels. Eventuele vlooien kunnen zich dan niet langer voortplanten.

Heb je er zelf alles aan gedaan om de vlooien te bestrijden, maar heb je er nog steeds last van? Dan kun je een professionele vlooienbestrijder inschakelen. Er zal dan eerst gekeken worden wat je er preventief aan kunt doen. Als laatste redmiddel zal er gif gebruikt worden.


Hoe kun je een vlooienplaag voorkomen?

Een vlooienplaag is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel preventief vlooien bestrijden met een vlooienmiddel. De kans is dan een stuk kleiner dat een vlo jouw huisdier uitkiest. Het heeft dus geen zin om alleen je huis te behandelen. Kies je ervoor om je huisdier preventief te behandelen met een vlooienmiddel, dan is het behandelen van je huis in de meeste gevallen niet eens meer nodig. De vlooien sterven namelijk voordat ze de kans krijgen om zich te nestelen in je tapijt. Het is dan niet meer mogelijk om voort te planten.


Een PetCare Online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van vlooien

Heb je wel eens een vlooienplaag in huis gehad? Dan weet je zeker dat je dat voortaan wilt voorkomen. Dat doe je door je kat of hond preventief te behandelen met een middel tegen vlooien. Op dit gebied bestaan verschillende middelen zoals tabletten, een vlooienband en handige vloeibare middelen in een pipet.

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. Wij bieden jou via PetCare Online de mogelijkheid om eenvoudig een vlooienmiddel abonnement af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.