PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Hoe herken je vlooienallergie bij je huisdier?

maandag 21 juni 2021

Vlooienallergie bij je huisdier is een ziekte die veel voorkomt. Vooral honden hebben er vaak last van. De allergie ontstaat omdat de hond of kat overgevoelig is voor vlooienspeeksel. Het speeksel van de vlo heeft een functie, het zorgt er namelijk voor dat het wondje in de huid van hond of kat niet onmiddellijk stolt. Hierdoor kan de vlo bloed blijven drinken, waardoor het zich voort kan planten. De overgevoeligheid van jouw huisdier voor het speeksel zorgt ervoor dat hij of zij hele heftige jeuk krijgt dat lang aanhoudt. Je huisdier zal dat krijgen bij iedere beet van een vlo. Het is daarom essentieel voor huisdieren met een vlooienallergie om aan preventieve vlooienbestrijding te doen. Daarnaast bestaan er aanvullende middelen die ervoor kunnen zorgen dat jouw hond minder heftig reageert op een beet. 


Hoe herken je vlooienallergie bij je hond of kat?

Hoe het kan dat jouw hond of kat allergisch is voor vlooien is niet geheel duidelijk. Het is waarschijnlijk dat de allergie in de genen zit, het is dus erfelijk bepaald of jouw huisdier een vlooienallergie heeft. Wat ook invloed heeft is hoe vaak het dier gebeten wordt door vlooien. Als jouw kat vaak last heeft van vlooien, dan zal een vlooienallergie eerder optreden bij de kat. Dat geldt ook voor een vlooienallergie bij jouw hond. Het maakt niet uit hoe jong of oud jouw huisdier is, vlooienallergie komt bij dieren van alle leeftijden voor. 

Wil je weten of jouw kat of hond vlooienallergie heeft? Dit zijn de kenmerken: 

  • Je hond of kat krabt heel veel en heeft duidelijk last van enorme jeuk;
  • Deze jeuk komt vooral voor op het achterlijf, rond de staart;
  • Op het achterlijf ontstaan korsten, kaalheid en ontstekingen;
  • Vlooien worden bij controle bijna niet aangetroffen;
  • De meeste dieren met allergie hebben het gehele jaar last van jeuk;
  • Preventieve bestrijding helpt, maar in sommige gevallen niet geheel.

Herken je veel van deze symptomen bij jouw hond of kat? Dan zou het kunnen dat hij of zij een vlooienallergie heeft. Om een definitieve diagnose te kunnen stellen moet je met je huisdier bij een dierenarts langs gaan. 


Wat kun je er als baasje aan doen?

Het beste wat je zelf kunt doen tegen vlooienallergie is ervoor zorgen dat je huisdier geen vlooien oploopt. Natuurlijk is dat nooit 100% tegen te gaan, maar door middel van preventieve bestrijding kom je een heel eind. Preventieve bestrijding tegen vlooien kun je doen door gebruik te maken van verschillende anti-vlooienmiddelen. Je kunt kiezen voor een vlooienband, tabletten, vlooienspray of vlooiendruppels. Daarnaast is het heel belangrijk om regelmatig je kat of hond te kammen met een vlooienkam. Doe dit vooral in de warme zomermaanden en als jouw huisdier net buiten geweest is. Hou daarnaast je huis en de plek waar de hond of kat slaapt, goed schoon. Was regelmatig de dekens die in de mand liggen, doe dit op 60 graden. 

Dit zijn preventieve handelingen waardoor je de kans verkleint dat jouw huisdier een vlo oploopt. Natuurlijk is het erg lastig om het geheel te voorkomen. Daarom kun je bij de dierenarts medicijnen krijgen als de vlooienallergie bij jouw hond of kat weer optreedt. Deze medicijnen onderdrukken de reacties op de allergie, ze zullen de allergie van jouw huisdier niet genezen. 

Een andere methode heet hyposensibilisatie. Bij deze methode moet je zelf regelmatig injecties met kleine hoeveelheden vlooienspeeksel aan jouw hond of kat geven. Hierdoor zou je huisdier resistent moeten worden tegen vlooienspeeksel. Dit is echter een dure en langdurige methode, dat niet altijd zorgt voor het gewenste resultaat. 


Kies voor preventieve vlooienbestrijding

In geval van een vlooienallergie bij jouw hond of kat, kun je het best aan preventieve vlooienbestrijding doen. Vlooiendruppels zijn een ideaal middel tegen vlooien, deze worden geleverd in een pipet. De kop van de pipet breek je af, waarna je de druppels in de nek van jouw huisdier aanbrengt. Je hond of kat is dan na enkele uren geheel beschermd tegen vlooien. Dit middel werkt ongeveer een maand lang. Het is daarom belangrijk dat je iedere maand jouw huisdier opnieuw behandelt.

PetCare Online heeft hier een oplossing voor; een abonnement op Frontline. Wij begrijpen dat jij het beste wilt voor jouw huisdier, maar dat je ook wel eens dingen kunt vergeten in het drukke leven. Wanneer je een abonnement bij ons afsluit, ontvang je iedere maand één pipet Frontline voor jouw huisdier. Wij bezorgen het middel geheel gratis, het ligt precies op tijd in jouw brievenbus. Op zo’n manier kun jij jouw kat of hond maandelijks beschermen tegen die nare vlooien en de gevolgen van hun beten.