PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Behandeling van vlooien en teken in najaar en winter

woensdag 13 oktober 2021

Het is onder huisdier eigenaren een veel voorkomend misverstand dat honden en katten in het najaar en in de winter niet behandeld hoeven te worden tegen parasieten zoals vlooien en teken. De gedachte hierachter is dat vlooien en teken niet goed tegen de kou kunnen en dat huisdieren in koude jaargetijden dan ook geen last van deze parasieten zouden hebben.

 

De vlooiencyclus gaat in huis door als er vlooien in huis zijn. Als er geen vlooien in huis zijn, kunnen er nog steeds vlooien van buiten meegenomen worden hoewel de populatie dan kleiner is dan in de zomer. Alleen met de huidige zachte winters zal de vlooienpopulatie minder afnemen dan bv 10 jaar geleden.

In de kieren en gaten thuis ontwikkelen de vlooien eitjes zich tot larven. De larven ontwikkelen zich tot poppen die vervolgens door de heerlijke warmte in huis uitkomen in de vorm van vlooien. Uit ervaring van vele dierenartsen blijkt dat dus kans groot is dat juist in het najaar en met name de winter als de verwarming aan gaat de activiteit van vlooien binnenshuis toeneemt.

Teken zijn weliswaar wat minder actief in bijzonder koude weersomstandigheden maar ook in het najaar en winter kunnen deze voor problemen zorgen. Wist je dat teken nog actief zijn bij temperaturen tussen 2-7 °C? Wederom door de warmere herfst- en winterperioden zien biologen en dierenartsen de laatste jaren steeds meer tekenactiviteit.

Het advies van vele dierenartsen is om maandelijks te blijven behandelen, ook in de herfst en winter. Beter voorkomen dan genezen.