PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Hoe kun je vlooien bestrijden in huis?

zondag 20 juni 2021

Hoe kun je vlooien bestrijden in huis? In de warme zomermaanden lopen onze huisdieren meer kans op het oplopen van parasieten zoals vlooien. Eén of een paar vlooien is geen probleem, maar helaas kunnen deze beestjes zich razendsnel vermenigvuldigen op jouw huisdier. Dat is niet alleen heel erg vervelend voor jouw huisdier, het zou zelfs een vlooienplaag kunnen opleveren in jouw huis. In dit blog kun je lezen hoe je vlooien in huis kunt bestrijden. We verklappen alvast: Voorkomen van vlooien is altijd beter!


Hoe komen vlooien in huis?

Heb jij last van vlooien in huis? De oorzaak ligt eigenlijk altijd bij jouw huisdier. Vlooien leven meestal op wilde dieren, maar als je hond of kat vaak buiten komt, dan kunnen vlooien ook op hun springen. Als jouw huisdier eenmaal vlooien heeft, dan komen ze daar maar moeilijk vanaf. Een volwassen vlo legt namelijk enorm veel eitjes, soms wel 50 eitjes per dag! Deze blijven meestal in de vacht van het dier haken, maar ze kunnen er ook afvallen. Op zo’n manier komen de eitjes in jouw woning terecht, deze komen uit door de warmte binnen. De larve zal dan uitgroeien tot een vlo en vervolgens jouw huisdier of zelfs jou lastigvallen. 

Ligt jouw huisdier wel eens op bed? Dan kun je zelfs vlooien in bed krijgen. Dat levert niet alleen jeuk en nare beten op, vlooien kunnen zelfs ziektes veroorzaken bij mensen. Wat kunnen vlooien veroorzaken bij mensen?

Parasieten zijn beestjes die bloed nodig hebben van andere wezens om zich voort te planten. Doordat ze bloed zuigen van veel verschillende dieren, kunnen de parasieten geïnfecteerd raken met ziektes. Wanneer je gebeten wordt door een geïnfecteerde vlo, dan zou je hierdoor een ziekte kunnen oplopen. Ernstige ziektes uit het verleden, zoals tyfus en de pest, werden verspreid door vlooien. Gelukkig komen deze ziektes bijna niet meer voor, maar je zou bijvoorbeeld wel de kattenkrabziekte kunnen oplopen door een vlooienbeet.

Daarnaast zijn er ook vlooien die de parasiet van de lintworm bij zich dragen. Als jouw huisdier zichzelf aan het likken is en hij of zij slikt daarbij een vlo in die de parasiet met zich mee draagt, dan kan je huisdier lintwormen krijgen. Via jouw huisdier zou jij dan weer besmet kunnen raken. Ook zijn er mensen die allergisch reageren op een vlooienbeet. De huid zwelt op, er ontstaat irritatie en jeuk in de vorm van rode bulten of andere uitslag. Is dit bij jou het geval? Dan kun je het best naar de huisarts gaan.


Hoe kun je vlooien bestrijden?

Heb je vlooien in huis? Dan kun je een specialistisch bedrijf inhuren om de vlooien te bestrijden. Je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen, hier bestaan verschillende middelen voor. Deze vlooiensprays kun je online kopen, maar ook bij de bekende bouwmarkten en dierenspeciaalzaken. We willen je erop attenderen dat deze sprays alleen geschikt zijn voor jouw woning. Gebruik het dus op de vloerbedekking, het tapijt, de hondenmand of andere plekken waar de vlooien zich ophouden. Spray het middel in geen enkel geval op je huisdier zelf, het gaat namelijk om giftige middelen dat insecten dood. Deze middelen bevatten verschillende soorten gif, waarvan één zich vooral richt op het stoppen van de ontwikkeling van de larven. Deze sterven voordat ze een vlo kunnen worden. 

Je mag deze sprays alleen in huis gebruiken, omdat ze ook giftig zijn voor andere insecten zoals bijen. Voordat je gaat sprayen moet je de ramen en deuren van de kamer sluiten. Spuit overal waar de vlooien zitten, vaak houden ze zich schuil in warme hoeken of achter plinten. Na het sprayen moet je de kamer verlaten en goed afsluiten. Laat het middel een half uur inwerken en ventileer de ruimte daarna heel goed voordat je deze weer in gebruik neemt. 

Natuurlijk zul je er ook voor moeten zorgen dat je huisdier vrij wordt van vlooien. Hiervoor bestaan speciale vlooienshampoos, maar deze zijn vaak agressief. Een vlo kan niet zwemmen, dus zal door water verdrinken. Het volstaat daarom om je huisdier te wassen met een shampoo op basis van natuurlijke middelen. Vergeet ook niet om dekentjes en dergelijke uit de mand te halen en goed te wassen. 


Voorkomen van vlooien is altijd beter!

Vlooien in huis kun je zelf bestrijden, maar er zijn ook manieren waarop je vlooien zoveel mogelijk kunt voorkomen. De eerste tip hadden we al gegeven; was regelmatig de kleedjes en dekentjes die in de mand van je hond of kat liggen. Was deze op 60 graden Celsius om vlooien, eitjes en larven te doden. Klop de mand tegelijk ook buiten goed uit. Daarnaast geven we je de volgende tips:

  • Haal regelmatig de stofzuiger door het huis. Zo krijgen vlooieneitjes geen kans om verder te ontwikkelen;
  • Verzorg je huisdier goed, kam hem of haar regelmatig met een vlooienkam. Als er een vlo gevangen zit tussen de tanden van de kam, leg deze dan in een bakje warm water met afwasmiddel. De vlo zal dan dood gaan;
  • Kies voor een preventief antivlooienmiddel. Vlooien kunnen dan nog wel op jouw huisdier springen, maar voortplanten is niet meer mogelijk. 

Frontline is een bekend en zeer goed preventief antivlooienmiddel. Om iets preventief te kunnen geven, moet je moet er zelf aan denken om het in huis te halen. Dit schiet er bij veel mensen nog wel eens bij in. PetCare Online begrijpt dat! Daarom bieden wij een abonnement op Frontline aan. Iedere maand ontvang je dan precies op tijd een pipet met Frontline in jouw brievenbus. Deze versturen wij zonder verzendkosten! Op zo’n manier hoef jij nooit meer naar de dierenarts voor een vlooienmiddel. Geen gedoe, alleen maar gemak! Huisdieren zonder vlooien, zijn blije huisdieren!