PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Vlooien bij mensen; ben jij gebeten?

vrijdag 26 augustus 2022

Vlooien zitten vooral bij dieren, maar het kan ook voorkomen dat vlooien bij mensen zitten. Ze zullen dan niet alleen op je zitten, maar het ook dat je door een vlo gebeten wordt. In het verleden hebben we geleerd dat vlooien ziektes met zich mee kunnen dragen. Bestrijding van vlooien is daarom heel belangrijk. In dit artikel kun je alles lezen over vlooien bij mensen. 


Springen vlooien over op mensen?

Vlooien bij mensen komen niet vaak voor omdat de beestjes het liefst op dieren gaan zitten. Dat zijn veel betere gastheren dan de mens. Dieren hebben namelijk een aangename warme vacht en een dunnere huid om doorheen te bijten. De vlooien zuigen het bloed van de huisdieren en zullen zich daardoor vermenigvuldigen. Vlooien zullen niet snel op mensen overspringen. Ze doen dat echter wel als er geen dier in de buurt is om op te springen. Een vlo kan de mens dus buitenshuis bespringen en bijten, maar zal dan waarschijnlijk al snel weggaan, omdat het liever een betere gastheer heeft. 

In huis kunnen vlooien ook op mensen springen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een kat vlooien heeft en een paar dagen weg gaat van huis. Een enkele vlo kan van de kat in huis zijn gesprongen. Bij gebrek aan beter gaat het op zoek naar een nieuwe gastheer; een mens. Ook in dit geval zal de vlo echter niet lang bij je blijven. 


Kunnen vlooien overleven op mensen?

Vlooien blijven niet lang bij mensen, ze kunnen hooguit een paar dagen op een mens overleven. Vlooien zoeken een gastheer om zich voort te kunnen planten en om te overleven. Daarvoor heeft de vlo bloed nodig. Bij een mens kan een vlo niet aan genoeg bloed komen, bovendien hebben wij geen warme vacht waar de eitjes en larven in kunnen overleven. Vlooien van een hond kunnen op mensen over springen, maar die zullen maar kort op je blijven. 

Vlooien springen dus eigenlijk per ongeluk op een mens of ze doen dat bij gebrek aan beter. Als ze bij je gaan zitten, dan doen ze dat vaak op de onderbenen of op een andere beschutte plek. Dat doen ze omdat ze dat gewend zijn bij onze geliefde huisdieren. 


Gaan vlooien bij mensen in het haar zitten?

Je kent het vast wel; je treft vlooien aan bij je huisdier en je krijgt onmiddellijk jeuk. Het is dan ook logisch dat veel mensen bang zijn dat vlooien in je haar gaan zitten. Dit gebeurt echter vrijwel nooit. Het haar van mensen is veel dunner dan een vacht van dieren. Bovendien is onze hoofdhuid zo dik, dat ze er niet doorheen kunnen bijten. Ons haar is daardoor een totaal ongeschikte plek voor vlooien om te overleven. Heb je jeuk op je hoofd en denk je beestjes te zien? Dan gaat het vrijwel zeker om hoofdluizen. 


Vlooien bij mensen herkennen

Een vlo zul je niet snel bij jezelf aantreffen. Het resultaat van hun aanwezigheid kun je eerder aantreffen; een vlooienbeet. Dit ziet eruit als een klein rood bultje. Het kan jeuk veroorzaken, maar dat hoeft niet. Als vlooien bij mensen gaan zitten, dan doen ze dat vooral op de enkels en ten hoogte van ons middel. Tref je rode bultjes aan op je enkels of ten hoogte van je riem? Dan kan het zijn dat je door een vlo gebeten bent. 

Heb je een huisdier? Dan zal de vlo afkomstig zijn van jouw hond of kat. Heb je geen huisdier? Misschien ben je dan bij mensen op bezoek geweest die huisdieren hebben. Het kan ook zijn dat je de beet in de natuur bent opgelopen. 


Een PetCare Online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van vlooien

In dit artikel heb je kunnen lezen over vlooien bij mensen. Dat vlooien mensen bijten, dat is een feit, ze worden echter verspreid door dieren, zoals jouw hond of kat. Het toont aan hoe belangrijk het is om vlooien te bestrijden, maar het liefst om ze te voorkomen. Je kunt voorkomen dat je kat of hond vlooien krijgt door jouw huisdier preventief te behandelen met een middel tegen vlooien. Op dit gebied bestaan verschillende middelen zoals tabletten, een vlooienband en handige vloeibare middelen in een pipet.

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. Wij bieden jou via PetCare Online de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.