PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Hoe kun je teken verwijderen met een tekentang?

zondag 20 juni 2021

Is jouw huisdier ook je maatje? Dan wil je natuurlijk het beste voor hem of haar, je doet er daarom alles aan om je huisdier gezond te houden. Naast liefde, voeding en beweging is verzorging erg belangrijk. Je hond of kat zou bijvoorbeeld wel eens een parasiet kunnen hebben zoals een teek. 

Een teek ziet eruit als een kleine spin, het beestje behoort dan ook tot de geleedpotigen. We kennen de teek vooral door het met bloed volgezogen achterlijf, ze hebben namelijk bloed nodig om zich voort te planten. Helaas dragen teken bacteriën en ziektes met zich mee. Jouw huisdier kan hier ziek van worden en ook jijzelf. De teek zou namelijk over kunnen springen op jou! Heb je een teek aangetroffen bij je huisdier? Dan kun je deze het best zo snel mogelijk verwijderen. 

Teken kun je eenvoudig zelf verwijderen met een zogenaamde tekentang. In dit blog kun je lezen wat een tekentang is en hoe je deze moet gebruiken. 


Wat is een tekentang?

Een tekentang is een hulpmiddel waarmee je een teek kunt verwijderen bij jouw huisdier. Soms wordt het ook wel eens een tekenpen of tekenpincet genoemd, maar deze benaming kan wat verwarrend overkomen. De tekentang is zo’n 5 centimeter lang en gemaakt van plastic. Het is een erg handig hulpmiddel om een teek te verwijderen bij jouw hond of kat. 

Door het ontwerp van de tang kun je goed op plekken komen waar teken het liefst gaan zitten. Je vindt teken vaak in de nek, achter de oren en in de liezen van jouw huisdier. Dit zijn warme plekken waar de teek zich graag vastbijt om bloed te zuigen. Een tekentang is licht en zeer handzaam, daardoor kun je eenvoudig op deze moeilijke plekken komen. Zelfs als jouw huisdier meerdere teken naast elkaar heeft, dan is er dankzij het ontwerp genoeg ruimte om de teken weg te halen. 

Wat belangrijk is aan een tekentang, is dat het de teek goed omsluit om de gehele teek met steeksnuit en al te kunnen verwijderen. Maar een tang mag niet te strak om de teek grijpen, de kop van de teek zou dan kunnen afbreken. Er bestaan twee soorten van de tekentang. De ene soort bestaat uit twee kleine plastic grijpers die je over de kop van de teek moet zetten. Er bestaan ook tekentangen waarbij je een plastic lusje om de kop van de teek brengt. Deze laatste soort is ook zeer geschikt voor het verwijderen van kleinere teken. 


Hoe gebruik je een tekentang?

Je weet nu wat een tekentang is, maar hoe gebruik je deze?


 1. Een tekentang heeft een knop aan de bovenkant waar je de grijper aan de onderkant mee opent.
 2. Als je de teek gelokaliseerd hebt, dan duw je de vacht van jouw huisdier iets opzij. De teek wordt hierdoor goed zichtbaar en bereikbaar.
 3. Druk de knop van de tekentang in en plaats de grijper rond de kop van de teek, tot op de huid.
 4. Laat de knop nu zachtjes los.
 5. Hierna hoef je alleen maar met de tang te draaien, trekken is niet nodig. Door te draaien zal de teek vanzelf loslaten, je huisdier zal er bijna niets van merken.
 6. Haal de tang en teek weg bij je huisdier en je bent klaar.

Let op: Als je aan de tang trekt, dan zou de kop van de teek kunnen afbreken. De steeksnuit blijft dan achter in jouw huisdier, dit kan nare gevolgen hebben. Het achtergebleven deel zal door het lichaam zelf worden verwijderd, maar het kan ook voor een nare ontsteking zorgen. Trek dus nooit aan de tang.

Zorg dat je na het verwijderen van de teek een paar maanden lang controleert of er ringen op de huid van je huisdier ontstaan. Als het het geval is neem dan contact op met de dierenarts.


Wat zijn de voordelen van een tekentang?

Wil je een teek verwijderen bij je hond of kat? Een handig hulpmiddel daarvoor is de tekentang. Dit zijn de voordelen van een tekentang:

 • Handzaam, klein en licht ontwerp;
 • Zeer eenvoudig in gebruik;
 • De teek verwijderen gaat snel en zonder last voor jouw huisdier;
 • De teek wordt in zijn geheel verwijderd;
 • Ook moeilijke plekken zijn eenvoudig te bereiken;
 • De kop van de tang komt makkelijk door de vacht van jouw huisdier;
 • Ook meerdere teken die vlak bij elkaar zitten kun je één voor één verwijderen.


Teken voorkomen met Petcare

Een tekentang is een heel handig hulpmiddel om teken mee te verwijderen. Wist je dat je ook kunt voorkomen dat je huisdier een teek oploopt? Het is heel verstandig om dit te voorkomen, want teken zijn dragers van bacteriën en ziektes. Door jouw huisdier maandelijks een pipet met Frontline te geven bescherm je hem of haar preventief tegen parasieten zoals vlooien en teken. Frontline is één van de bekendste en beste merken op dit gebied. 

Veel mensen vergeten het om hun huisdier preventief te beschermen. Dat is heel begrijpelijk, want zo lang je huisdier geen last heeft, ben je er minder bewust van. Petcare online biedt een oplossing hiervoor; een abonnement op Frontline! Dat betekent dat we jou iedere maand een pipet Frontline sturen, de bezorging is nog gratis ook. Je ontvangt het precies op het moment dat jouw huisdier het nodig heeft. Even de pipet leegknijpen in de nek van je huisdier en klaar! Geen zorgen, geen gedoe, alleen maar voordelen voor jou en je huisdier. Wij bieden persoonlijke verzorging op maat, ook iets voor jou en je huisdier?