PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Teek eruit halen: Gebruik de tekenpincet!

vrijdag 26 augustus 2022

Een teek is een insect dat lijkt op een kleine spin. Het leeft in grassen en struiken en klimt of kruipt op dieren of mensen als ze in de buurt zijn. De teek heeft namelijk bloed nodig om zich voort te kunnen planten. Voor een mens of dier is het naar om een teek in de huid te hebben. Daarnaast kunnen ze ook nog ziektes overbrengen. Een bekende ziekte die door teken wordt overgebracht is de ziekte van Lyme. Het is daarom belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen uit de huid. Hoe langer de teek in de huid zit, des te groter de kans op ziektes. Hoe kun je een teek eruit halen? Hier bestaan verschillende middelen voor zoals de tekenpincet. 

In dit artikel kun je lezen hoe de tekenpincet werkt en wat voor middelen er nog meer zijn.


Hoe gebruik je de tekenpincet?

Wil je een teek eruit halen? Dan kun je gebruik maken van een tekenpincet. De pincet kan gemaakt zijn van metaal of plastic. Een tekenpincet wordt ook wel eens een tekentang genoemd. Het is een klein hulpmiddel wat iets lijkt op een gewone pincet. 

De tekenpincet werkt door de achterkant in te drukken. De pincet gaat dan open, het sluit zich als je het loslaat. Als je een teek wilt verwijderen, dan open je de pincet door te drukken. Plaats de geopende bek dan over de gehele teek heen, tot op de huid. Laat nu de achterkant los waardoor de bek zich op de teek plaatst. Daarna draai je rustig aan de tang terwijl je voorzichtig de teek omhoog trekt. De teek zal vanzelf loslaten. Hierna hou je de teek onder heet water om het insect snel te doden. Je kunt het beestje ook doodslaan met iets hards. De pincet en de bijtplek dien je nu te desinfecteren. 


Wat voor middelen bestaan er om een teek te verwijderen?

Heeft een teek zich in jouw huid vastgebeten? Je kunt een teek eruit halen door middel van een tekenpincet, maar er bestaan ook andere middelen. Zo bestaan er onder andere een tekenpas, ook wel een tekenkaart genoemd en een tekenlepel. 

Een tekenpas of tekenkaart is gemaakt van hard plastic. Het heeft de grootte van een bankpas, hierdoor is het heel eenvoudig mee te nemen. Het middel werkt door een inkeping in de pas. Dit past precies om de kop van de teek heen. Je schuift daarna simpelweg de pas over de huid heen, waarna de teek loslaat en in de inkeping blijft zitten. Het voordeel van de pas is dat het ook een inkeping heeft voor kleine teken en nimfen. 

De tekenlepel is een lepeltje van hard plastic. Hiermee kunnen teken makkelijk verwijderd worden. De tekenlepel heeft een soort inkeping in de vorm van een v. Heb je een teek in de huid? Dan plaats je deze in de inkeping. Met een gelijkmatige beweging duw je met lichte druk in de richting van de teek. De teek zal nu vanzelf loslaten. Deze lepel werkt op grote en kleine teken en is eenvoudig mee te nemen. 


Teek eruit halen: Wat is het meest effectieve middel?

Vrijwel alle middelen blijken te werken om een teek te verwijderen. Wil je de teek eruit halen op de meest effectieve manier? Gebruik dan de tekenpincet! Deze blijkt het best te werken van alle middelen. De teken laten in de meeste gevallen onmiddellijk los en er blijft niets van de teek achter in de huid. 


Een PetCare Online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van teken

Hoe kun je een teek eruit halen? In dit artikel hebben we verschillende hulpmiddelen besproken. Je doet er goed aan om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Daarnaast kun je het best aan preventie doen, voor jezelf, maar ook voor jouw huisdier. Draag lange kleding als je de natuur in gaat en controleer jezelf daarna. Voor je huisdier kun je aan bescherming doen door hem of haar een preventief middel te geven. Op dit gebied bestaan verschillende oplossingen zoals tabletten, een vlooienband en handige vloeibare middelen in een pipet.

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. Wij bieden jou via PetCare Online de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.