PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Steeds meer teken in Nederland; wat kun je er tegen doen?

vrijdag 26 augustus 2022

Er zijn steeds meer teken in Nederland. De kans wordt daardoor steeds groter dat je gebeten wordt door een teek. Dat kan nare gevolgen hebben voor de gezondheid. Ook onze trouwe viervoeters lopen meer kans dat ze een teek oplopen. Gelukkig kun je als baasje daar wat aan doen. Het best kun je preventief optreden tegen teken. Hoe doe je dat voor jezelf en voor je huisdier? In dit artikel kun je er alles over lezen! 


Meer teken in Nederland

Uit gegevens blijkt dat mensen steeds vaker gebeten worden door een teek. De stichting Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg meldt dat de insecten niet alleen meer voorkomen in de natuur, maar ook in een stedelijke omgeving. De stichting ontving zelfs berichten over teken in huis. Dat komt waarschijnlijk omdat mensen er steeds vaker voor kiezen om de natuur dichtbij hun huis te halen. De tuin wordt steeds vaker een natuurlijke tuin, met hoge grassoorten en vijvers. Een prima omgeving voor teken om te leven. Er zijn ook berichten van kinderen die op het schoolplein werden gebeten door een teek. Er is zelfs iemand door een teek gebeten op een dakterras. Waarschijnlijk was deze teek afkomstig van een overvliegende vogel. 


Waar komen de meeste teken voor?

Er wordt nog wel eens gedacht dat teken er alleen in de zomer zijn. Teken zijn er echter het hele jaar. Ze worden pas actief als het meer dan 7 graden Celsius is. De meeste tekenbeten vinden plaats tussen maart en oktober. Teken komen voor in natuurlijke omgevingen zoals bossen, duinen, heidegebieden en weilanden met hoog gras. Sinds kort zijn er echter steeds meer teken in dorpen en steden. Ze bevinden zich dan vooral in de tuin, in een perk met struiken of in een park. Een teek verstopt zich het liefst in hoog gras en tussen natuurlijk afval zoals bladeren en takken. Vanuit hun schuilplaats laten ze zich op dieren, maar ook op mensen vallen. Er bestaan verhalen dat teken zich uit bomen laten vallen, maar daar is nooit bewijs van geleverd. 

Het is bekend dat er veel teken in Drenthe zitten, maar ze komen in het hele land voor. Wil je weten of er teken in jouw regio voorkomen? Ga je ergens de natuur in, alleen of met je hond? Dan kun je op de tekenradar zien of er veel teken in het gebied zijn. Op de tekenradar staan tekenbeten vermeld van de afgelopen vier dagen. 


Wat kun je doen tegen teken?

Het best kun je voorkomen dat jij zelf en je huisdier een teek oploopt. Deze parasieten zijn namelijk dragers van verschillende ziektes. Het is vrij bekend dat mensen de ziekte van Lyme kunnen krijgen door een tekenbeet. Maar ook jouw huisdier kan flink ziek worden door de beet van een teek. 

Voor jezelf kun je de kans dat je een tekenbeet oploopt verkleinen door enkele voorbereidingen te treffen. Ga je wandelen in de natuur? Blijf dan op de wandelpaden en vermijdt hoog gras en struiken. Draag een lange broek, doe je broekspijpen in je sokken en draag bovenkleding met lange mouwen. Controleer je kleding na het wandelen op kleine beestjes die op spinnetjes lijken. Je kunt jezelf ook beschermen door een spray te gebruiken dat Deet bevat. 

Ga je in de tuin werken? Draag dan lange kleding en handschoenen. Controleer regelmatig of er teken op je kleding zitten. Ben je gebeten door een teek en zit de teek er nog in? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met een tekenpen. 


Een PetCare Online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van teken

Er zijn steeds meer teken in Nederland. In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je jezelf kunt beschermen tegen het oplopen van een tekenbeet. Het is echter ook verstandig om te voorkomen dat jouw hond of kat een teek oploopt. Dat kun je doen door jouw huisdier preventief te behandelen met een middel tegen teken. Op dit gebied bestaan verschillende middelen zoals tabletten, een vlooienband en handige vloeibare middelen in een pipet.

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. Wij bieden jou via PetCare Online de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, geen teken, alleen maar gemak.