PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Wat voor soorten vlooienmiddelen bestaan er?

zondag 20 juni 2021

Heeft je huisdier last van vlooien, of heb je vlooien in huis? Er bestaan verschillende vlooienmiddelen om deze lastige beestjes te bestrijden. Je doet er verstandig aan om snel te handelen als je vlooien aantreft, want binnen korte tijd zou je wel eens een vlooienplaag in huis kunnen hebben. Daarnaast is het ook niet bevorderlijk voor de gezondheid van je huisdier om geplaagd te worden door vlooien. Wist je trouwens dat mensen zelfs ziek kunnen worden van de vlo? Het zijn namelijk dragers van verschillende soorten bacteriën en ziektes. 

In dit blog kun je lezen wat voor soorten vlooienmiddelen er bestaan. We bespreken ze afzonderlijk, zodat jij de keus kunt maken voor het juiste vlooienmiddel. 


De verschillende vlooienmiddelen

Om vlooien te bestrijden bestaan er verschillende soorten vlooienmiddelen. Er worden middelen aangeboden die speciaal bedoeld zijn voor je huisdier zoals:

  • Een vlooienband;
  • Speciale vlooienspray voor het dier zelf;
  • Vlooienshampoo;
  • Vlooiendruppels;
  • Vlooienpoeder;
  • Vlooienmiddel in tabletvorm;

Daarnaast bestaan er vlooienmiddelen die uitsluitend bedoeld zijn voor het huis zelf zoals omgevingsspray en tapijtspray. Gebruik deze dan ook nooit op je huisdier. In dit blog concentreren we ons op vlooienmiddelen voor jouw huisdier. Welke werkt het beste? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende middelen? 


De vlooienband

De vlooienband ken je waarschijnlijk wel. Je kunt de vlooienband zien als het klassieke middel tegen vlooien. Een vlooienband bevestig je om de hals van jouw kat of hond. In de vlooienband zit een giftig middel dat langzaam afgegeven wordt. Zo komt dit middel geleidelijk terecht in de vacht en in de huid van je huisdier. Als een vlo de hond of kat bijt, dan krijgt de vlo dit middel binnen en zal het dood gaan. 

Een vlooienband werkt optimaal na ongeveer 2 tot 4 dagen, daarna blijft de werking een half jaar doorgaan. Er zit echter een nadeel aan een vlooienband, katten die buiten leven blijven vaak haken door deze vlooienband. Hierdoor kunnen ze vast komen te zitten en mogelijk zelfs stikken. Als je een huisdier hebt die altijd binnenshuis blijft, dan zou je voor een vlooienband kunnen kiezen, maar er bestaan andere opties die veiliger zijn. 


Vlooienspray

Om vlooien te bestrijden en om tegelijkertijd je huisdier te beschermen, kun je ook vlooienspray gebruiken. Het is belangrijk om aan te merken dat er twee verschillende soorten vlooiensprays bestaan; één voor het huisdier zelf en één voor jouw huis. Het laatste middel wordt ook wel omgevingsspray of tapijtspray genoemd. Gebruik dit middel nooit op je huisdier, want het is zeer giftig!

Vlooiensprays voor je huisdier worden door meerdere merken aangeboden. Je kunt dit meestal al gebruiken wanneer je hond of kat nog jong is. Het is een veilig middel dat je op de vacht van je huisdier moet spuiten, hierna masseer je het goed in. Draag tijdens deze handelingen wel de meegeleverde plastic handschoenen. Na het toedienen werkt het vlooienmiddel 6 weken lang bij katten en wel zo’n 3 maanden bij honden.


Vlooienshampoo

Vlooienshampoo is ook een middel dat helpt om vlooien bij je huisdier te bestrijden. De meeste van deze speciale vlooienshampoos zijn echter heel agressief. Wist je dat een vlo niet kan zwemmen? Het beestje heeft namelijk geen longen. De reden waarom het wassen van jouw hond of kat helpt tegen vlooien is omdat de vlooien hierdoor verdrinken. Je kunt dus simpelweg gebruik maken van een natuurlijke en zachte shampoo om je kat of hond te wassen. Verspreidt de shampoo goed uit en masseer het diep in de vacht. Spoel het daarna goed uit met veel water. De volwassen vlooien kun je hierdoor goed bestrijden. Een nadeel van het wassen is dat larven en eitjes vaak nog achterblijven. Je zult het daarom waarschijnlijk meerdere keren moeten herhalen. Daarnaast houden veel honden en katten niet altijd van water, goed om dat mee te nemen bij de overweging voor vlooienshampoo.


Vlooiendruppels

Het laatste vlooienmiddel dat we bespreken is vlooiendruppels. Dit is een anti-vlooienmiddel dat geleverd wordt in een pipet. De hoeveelheid dat je toe moet dienen hangt af van het gewicht van jouw huisdier. Er bestaan pipetten met verschillende hoeveelheden. Als je het middel wilt toedienen dan houdt je de pipet rechtop en je breekt het topje er af. Hierna duw je de haren in de nek van je huisdier opzij, waardoor er een stukje huid vrij komt. De top van de pipet plaats je op de huid, hierna knijp je het leeg.

De meeste vlooiendruppels werken heel snel, al binnen een half uur zullen er vlooien dood gaan. De werking zal zo’n 4 weken door blijven gaan. Vlooiendruppels zijn heel handig in gebruik, je huisdier merkt er bijna niets van maar wordt wel verlost van die nare vlooien. 


Een abonnement op Frontline vlooiendruppels

Door het gebruik van een vlooienmiddel kun je vlooien bij jouw huisdier bestrijden. Sommige middelen werken echter ook preventief, zoals vlooiendruppels van Frontline. Frontline is één van de beste en meest bekende merken op gebied van bestrijding en preventie van vlooien en teken. Door je huisdier preventief te beschermen tegen deze parasieten, voorkom je ziektes en narigheden bij je geliefde huisdier. Daarnaast bescherm je ook jezelf tegen een beet van een vlo of teek. Niemand wordt blij van een vlooienplaag in huis, daarom kun je het best aan preventieve bescherming tegen vlooien doen.

Petcare Online biedt je een abonnement op Frontline aan. Wij begrijpen dat jij je huisdier zo goed mogelijk wilt verzorgen, maar soms vergeet je gewoon om vlooiendruppels aan te schaffen. Dat zal je nooit meer gebeuren als je bij ons geabonneerd bent, want dan ontvang je namelijk precies op tijd een pipet met Frontline in jouw brievenbus. Alles wat jij hoeft te doen is aanbrengen! Ook iets voor jou en je huisdier?