PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Wat voor soorten tekenmiddelen voor huisdieren zijn er?

maandag 21 juni 2021

Tekenmiddelen voor je huisdier; ben jij daar naar op zoek? Het is nooit fijn als jouw geliefde huisdier een teek oploopt. Gelukkig bestaat er een handig middel waarmee je het beestje kunt verwijderen, namelijk een tekentang. Hiermee kun je heel eenvoudig de teek uit de huid van jouw huisdier krijgen. Toch is het beter om te zorgen dat je huisdier helemaal geen teken oploopt. Dit kun je doen door middel van preventieve bescherming. 

Een teek is een geleedpotig dier, net als een spin. Het verschil met de spin is dat de teek bloed van een ander dier (of mens) nodig heeft om zich voort te kunnen planten. Dat betekent dat de teek een parasiet is. Parasieten, zoals teken en vlooien, zijn helaas vaak dragers van bacteriën en ziektes. Door een beet van een vlo of teek kan een huisdier flink ziek worden. Dat kan zelfs gebeuren bij jou als de teek op jou zou overspringen. Het is vrij algemeen bekend dat teken kunnen zorgen voor de ziekte van Lyme bij mensen. Naast deze nare ziekte zijn sommige teken ook besmet met het TBE-virus, dit kan hersenvliesontsteking veroorzaken. Redenen genoeg om jouw huisdier (en daardoor tegelijk jezelf) te beschermen tegen teken. 

In dit blog kun je lezen wat voor soorten tekenmiddelen er zijn zodat jij een weloverwogen keus kunt maken om teken bij je huisdier te voorkomen. 


De verschillende soorten tekenmiddelen voor huisdieren

Er bestaan drie soorten tekenmiddelen waarmee je jouw huisdier preventief kunt beschermen tegen teken. Deze middelen zijn:

  • De tekenband;
  • Tekenspray;
  • Tekendruppels.

Deze middelen zijn verkrijgbaar bij dierenartsen, dierenspeciaalzaken en in online winkels. Wil je weten welk tekenmiddel het meest geschikt is voor jouw huisdier? Wij bespreken de verschillende middelen één voor één. 


Voor- en nadelen van de tekenband

Een tekenband is voorzien van stoffen die giftig zijn voor dieren zonder wervelkolom. Deze stoffen worden verspreid over de vacht en de opperhuid van jouw huisdier. Hierdoor zullen teken (en vlooien) onmiddellijk dood gaan na een beet en bovendien op afstand gehouden worden. Het voordeel van een tekenband is dat het een hele lange werking heeft, vaak zo’n 6 tot 8 maanden lang. Hierdoor kun je zorgeloos je hond uitlaten in het bos of je kat naar buiten laten.

Er zitten echter ook nadelen aan een tekenband. Het eerste nadeel is dat deze vlooien- en tekenbanden vaak hebben gezorgd voor verstikkingen bij katten die naar buiten gaan. Dat komt doordat de band verstrikt kan raken met takken en dergelijke. Daarnaast is er veel ophef geweest over teken- en vlooienbanden van bepaalde merken. Deze zouden zoveel gif bevatten dat het ongezond zou zijn voor dier en mens.


Tekenspray

Een ander tekenmiddel is zogenaamde tekenspray. Bepaalde merken, zoals bijvoorbeeld Frontline, bieden een spray aan die helpt tegen vlooien en teken. Heeft jouw kat of hond een teek, maar wil je deze niet verwijderen met een tekentang? Door je huisdier te behandelen met deze spray zal de teek na 24 tot 48 uur dood zijn. Daarnaast wordt het dier door de behandeling een maand lang beschermd tegen teken. Het middel is tijdens deze maand geheel waterbestendig, dus je hond mag gewoon zwemmen. Ook jonge pups en kittens mogen hiermee behandeld worden. Om het toe te passen spray je het op de vacht van je huisdier. Hierna masseer je het goed in, draag daarbij plastic handschoenen. Als de vacht van je huisdier droog is, dan mag je hem of haar weer aaien. 

Een nadeel van dit tekenmiddel is de vrij korte werkzaamheid. Daarnaast is er meer werk voor nodig om het middel goed aan te brengen op de vacht dan bij tekendruppels. 

Let op! Wanneer je tekenspray aanschaft, let er dan op dat je geen omgevingsspray of tapijtspray tegen vlooien en teken koopt. Deze zijn alleen geschikt voor het huis, niet voor jouw huisdier!


De werking van tekendruppels

Tekendruppels van bijvoorbeeld Frontline zijn een handig middel tegen teken en vlooien. Deze druppels zitten in een kleine pipet. Hiervan breek je de top af, waarna je de pipet op de huid in de nek van jouw huisdier zet. Even leegknijpen en je huisdier is een maand lang beschermd tegen teken en vlooien. Er bestaan verschillende groottes van deze pipetten, het gewicht van jouw huisdier bepaalt hoeveel hij of zij maandelijks nodig heeft.

Deze tekendruppels werken heel goed tegen vlooien, bovendien is het middel heel gemakkelijk in gebruik. Het enige nadeel wat wij weten te noemen is planning; om je huisdier preventief te beschermen moet je eraan denken om het middel in huis te halen en op tijd te geven.


PetCare Online; voor jouw gemak en de gezondheid van je huisdier

PetCare Online neemt het nadeel van tekendruppels weg. Bij ons kun je een abonnement op Frontline afsluiten. Wat betekent dit voor jou en je huisdier? Maandelijks ontvang jij een pipet met Frontline in je brievenbus, precies op het moment dat je hond of kat weer een behandeling nodig heeft! Het enige wat jij hoeft te doen is het middel in de nek van je huisdier aanbrengen. Je huisdier wordt hierdoor weer een maand lang beschermd tegen deze nare beestjes. 

Is jouw huisdier ook je maatje of een deel van het gezin? Dan wil je er toch ook alles doen om je huisdier gezond en gelukkig te houden? Gezonde huisdieren zijn blije huisdieren, bescherm ze daarom goed tegen teken.