PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Welke soorten teken bestaan er en hoe herken je ze?

donderdag 1 juli 2021

Vraag jij je af welke soorten teken er bestaan en hoe je ze herkent? Een teek is een beest dat lijkt op een klein spinnetje. Teken leven in de natuur, om zich voort te planten hebben ze het bloed nodig van andere dieren of mensen. Wanneer een dier door hoog gras loopt, dan kan de teek op het dier overspringen. Het bijt zich dan vast in de huid van het dier en zuigt bloed. Wanneer de teek voldoende bloed opgezogen heeft, zal het los laten en op de grond eitjes leggen. Hierna sterft de teek. 

In Nederland komen ongeveer 15 soorten teken voor. De teken die zorgen voor de meeste problemen bij huisdieren en bij mensen zijn de schapenteek, de vlekkenteek, de hondenteek en de reuzenteek. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende soorten in Nederland en hoe je ze kunt herkennen. 


De schapenteek (Ixodes ricinus)

Heb je wel eens een rode teek verwijderd bij je huisdier? Dan is de kans groot dat het ging om een schapenteek (Ixodes ricinus). Deze teek kennen we ook wel onder de naam gewone teek of houtteek. Dit is de soort teek dat het meest voorkomt in ons land. Het beestje is moeilijk te herkennen als het niet volgezogen is met bloed, het is namelijk heel klein, zo'n 2-3 millimeter groot. Wanneer het zich echter heeft volgezogen, dan groeit het lichaam tot ruim een centimeter groot. Kortom, het beestje wordt 3-4 zo groot als die is volgezogen. De schapenteek is vooral berucht vanwege de bacteriën en ziektes die het meedraagt. Het beest kan onder andere de ziekte van Lyme veroorzaken bij mens en dier. 

Ongeveer de helft van alle schapenteken is drager van een ziekteverwekkende bacterie. Het aantal schapenteken dat besmet is met de bacterie dat Lyme veroorzaakt ligt op ongeveer 20%. Hoe langer de teek in de huid van dier of mens vast zit, hoe groter de kans is op overdracht van de bacterie. Het is daarom raadzaam om vaak je huisdier en jezelf te controleren op teken. Zeker wanneer je in de natuur bent geweest. 

Samengevat:

 • Schapenteek (Ixodes Ricinus)
 • Meest voorkomende teek in Nederland
 • Kleur: rood/bruinkleurig, soms noemen mensen de schapenteek ook wel zwart vanwege de pootjes en kop
 • 2-3 millimeter groot. Ongeveer 1 centimeter in volgezogen toestand.


De vlekkenteek (Dermacentor reticulatus)

Een andere soort teek, dat vroeger alleen in Zuid-Europa voorkwam, is de vlekkenteek (Dermacentor reticulatus). Sinds een aantal jaar wordt deze teek steeds meer in Nederland gezien. Dit is ook een rode teek, maar dan met vlekken op het lijf. De vrouwtjes van de vlekkenteek hebben deze vlekken op het schild, mannetjes op hun hele lichaam.

Het is opvallend dat deze teek vooral voorkomt in gebieden waar grote grazers worden ingezet om het gebied open en vrij te houden. Je kunt dan denken aan het duin en aan gebieden rond de rivieren in Noord-Brabant en Zeeland. Deze soort teek is groter dan een schapenteek, wanneer het bijt kan het lijf zwellen tot 1,5 cm. De vlekkenteek draagt ook ziektes en bacteriën met zich mee, het draagt onder andere het TBE-virus bij zich dat vlekkenkoorts bij mensen kan veroorzaken. Voor de hond is de vlekkenteek een zeer berucht beestje. Het draagt namelijk een bacterie met zich mee dat Babesiose kan veroorzaken. Dat is een zeer gevaarlijke infectieziekte dat dodelijk kan zijn voor jouw hond.

Samengevat:

 • Vlekkenteek (Dermacentor reticulatus)
 • Komt vooral voor in Noord-Brabant en Zeeland
 • Kleur: roodkleurig, herkenbaar aan de vlekken op het lichaam
 • 3-4 millimeter groot. Ongeveer 1,5 centimeter in volgezogen toestand.


De hondenteek (Rhipicephalus sanguineus)

De hondenteek (Rhipicephalus sanguineus) komt niet veel voor in Nederland. Wereldwijd is het de meest verspreide soort teek, maar het geeft de voorkeur aan gebieden waar het warm en vochtig is. Vanwege de verandering van het klimaat, is het echter aannemelijk dat deze teek steeds vaker in ons land aangetroffen zal worden. Zo kan de hondenteek uit andere landen meegenomen worden doordat u op vakantie bent geweest met de hond. Sommige mensen adopteren een hond uit het buitenland, ook deze kan de teek meedragen. De hondenteek is een drager van de verschillende ziektes, zoals Coxiella, dat Q-koorts veroorzaakt. Een bijzonderheid van deze teek is dat het zijn gehele levenscyclus binnenshuis kan overleven.

Je kunt de hondenteek herkennen door de roodbruine kleur. Wanneer het lijf is volgezogen heeft het een kenmerkende blauwgrijze kleur.

Samengevat

 • Hondenteek (Rhipicephalus sanguineus)
 • Wereldwijd de meest voorkomende teek. Komt (nog) weinig voor in Nederland
 • Kleur: rood-/bruinkleurig. In volgezogen toestand is de teek blauwgrijs
 • De teek is ongeveer 2-3 mm groot en 0,8 centimeter groot in volgezogen toestand.


De reuzenteek (Hyalomma marginatum)

Jawel, je leest het goed; de reuzenteek (Hyalomma marginatum). Dit is een soort teek dat vooral voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. Door trekvogels wordt deze teek soms meegenomen naar ons land. Het beest is meerdere keren in Nederland aangetroffen. De reuzenteek doet zijn naam eer aan, het is namelijk veel groter dan andere soorten teken, en is ongeveer 3-6 millimeter groot. Je kunt deze teek het best herkennen aan de gestreepte poten, het lijf is donkerbruin tot rood. 

De reuzenteek verschilt met een gewone teek omdat het actief op jacht gaat naar een slachtoffer. Het heeft namelijk ogen en reageert op trillingen waarna het beestje op zoek gaat naar een dier of mens om zich in vast te bijten. Vanwege de klimaatveranderingen in Nederland verwacht men dat ook deze teek zich vast in ons land kan gaan vestigen. De reuzenteek is ook drager van bacteriën en virussen die ernstige ziektes kunnen veroorzaken. 

Samengevat

 • Reuzenteek (Hyalomma marginatum)
 • De grootste van alle teken. 2-3 keer zo groot als de schapenteek
 • Komt (nog) weinig voor in Nederland
 • Kleur: rood-/bruinkleurig. Het lijf is veel donkerder dan de gestreepte poten
 • De teek is ongeveer 0,3-0,6 centimeter groot.


Preventieve bescherming tegen teken

Er bestaan veel verschillende soorten teken, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Opvallend is dat er steeds meer soorten naar ons land lijken te komen. Helaas zijn veel teken dragers van bacteriën en virussen. Het is daarom belangrijk om jouw huisdier goed te beschermen tegen de teek. Controleer je huisdier regelmatig, als je een teek aantreft, gebruik dan een tekentang om deze te verwijderen. Een teek heeft een levenscyclus, van ei naar larve naar volwassen teek. Wanneer je denkt dat je een witte teek hebt aangetroffen, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een larve van de teek. Witte teken komen namelijk alleen voor in Australië. 

Om je huisdier goed te beschermen tegen teken biedt PetCare Online jouw een abonnement op Frontline aan. Breng de druppels op de huid van je huisdier aan en hij of zij is een maand lang beschermd tegen teken. Jouw huisdier wordt door het middel als het ware onaantrekkelijk voor de teek. Zo bescherm je jouw hond of kat, maar ook jezelf tegen het oplopen van een tekenbeet. Iedere maand ontvang je van ons Frontline in jouw brievenbus. Hoe handig en gemakkelijk is dat?