PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Ontwormen van katten en honden; is het echt nodig?

vrijdag 26 augustus 2022

Ontwormen van de hond en kat is heel belangrijk voor de gezondheid van jouw huisdier. Wormen kunnen namelijk ziektes en problemen veroorzaken. Het is echter ook voor de gezondheid van jezelf belangrijk om jouw huisdier te ontwormen. Als mensen in aanraking komen met de eitjes van wormen, dan kunnen ze ook besmet raken en klachten krijgen.

Gezonde huisdieren zijn blije huisdieren! Daar wil je als baasje toch alles aan doen? In dit artikel kun je daarom alles lezen over ontwormen.


Wat zijn wormen?

Er bestaan verschillende wormen zoals de lintworm, haakworm en spoelworm. Dit zijn allemaal parasieten. Dat betekent dat ze leven in en van het lichaam van een ander, in dit geval jouw kat of hond. Bepaalde soorten wormen kunnen van huisdieren op mensen worden overgedragen door contact met de eitjes. Jouw huisdier kan deze wormeneitjes binnen krijgen door contact met besmette roofdieren, door te snuffelen aan uitwerpselen of door bepaalde beesten te eten. Ook kunnen huisdieren wormen oplopen doordat ze vlooien hebben. Deze kunnen namelijk de eitjes van wormen bij zich dragen.


Zijn wormen gevaarlijk voor een huisdier?

Wormen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van jouw trouwe viervoeter. Ze kunnen last krijgen van diarree (vaak met bloed), braken, bloedarmoede, verstopping en een doffe vacht. Het ontwormen van kat of hond is daarom heel belangrijk. Daarnaast kan jij ook besmet raken, dat wil je toch het liefst voorkomen. In de meeste gevallen krijg je geen klachten van de wormen. De larven kunnen echter naar andere plekken in het lichaam gaan zoals naar je ogen, longen, hart of lever. Dat kan oogproblemen veroorzaken, misselijkheid, chronische vermoeidheid en zelfs epilepsie.


Hoe weet je of jouw huisdier wormen heeft?

Het is niet altijd goed aan een huisdier te merken of het besmet is met wormen. Je kunt dus niet altijd weten of het ontwormen van de hond of kat nodig is. In geval van een lintworm kun je soms sporen zien in de ontlasting of de hond gaat ´sleetje rijden´. Een huisdier kan echter nog veel meer soorten wormen hebben zoals spoelwormen, hartwormen, haakwormen en oogwormen. Hier is vaak niets van te zien. Je zult daarom jouw huisdier regelmatig moeten ontwormen.


Hoe vaak heeft een huisdier een wormenkuur nodig?

Om jouw huisdier gezond te houden kun je het best een jaarlijkse gezondheidscheck doen bij de dierenarts. Daarnaast hoort een normale verzorging van een huisdier zoals beweging en gezonde voeding. Ook het ontwormen hoort bij deze verzorging. Dit kun je het best enkele keren per jaar ontwormen:

Hoe vaak ontwormen hond: Het wordt aangeraden om jouw hond minstens 3 keer per jaar te ontwormen, zo om de 3 tot 4 maanden. Voor pups geldt een ander schema, omdat ze in de baarmoeder al in contact komen met wormen. Als je de hond gebruikt voor de jacht of als jouw hond rauw vlees eet, dan wordt aangeraden om vaker te ontwormen.

Hoe vaak ontwormen kat: Voor katten geldt hetzelfde schema; ontworm jouw kat om de drie maanden. Heb je een kat die veel buiten is en vangt het vogels en andere dieren? Dan kun je het best vaker ontwormen.

Er zijn bepaalde gebieden in Nederland waar veel vossen voorkomen. Deze dragen vossenlintwormen met zich mee. Als je in zo´n gebied woont en je huisdier is vaak buiten, dan is het verstandig om iets vaker dan normaal te ontwormen,


Een PetCare Online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van vlooien en teken

Het regelmatig ontwormen van katten en honden hoort bij een goede verzorging. Net als voldoende beweging, goede voeding en vachtverzorging. Bij vachtverzorging hoort weer preventieve bestrijding van vlooien en teken. Vlooien kunnen namelijk ook eitjes van wormen bij zich dragen.

Je kunt voorkomen dat je kat of hond vlooien krijgt door jouw huisdier preventief te behandelen met een middel tegen vlooien. Op dit gebied bestaan verschillende middelen zoals tabletten, een vlooienband en handige vloeibare middelen in een pipet.

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. Wij bieden jou via PetCare Online de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.