PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Alles over het ontvlooien van je huisdier

donderdag 1 juli 2021

Het ontvlooien van je huisdier; een naar klusje, maar wel heel erg nodig. Als je namelijk niets doet aan vlooienbestrijding, dan zou je huisdier daar flink ziek van kunnen worden. Wist je dat vlooien zelfs dodelijk kunnen zijn voor jonge kittens? Niet alleen voor dieren zijn vlooien gevaarlijk, de vlo kan ook ziektes overbrengen op een mens. Bovendien zit niemand op een vlooienplaag in huis te wachten. Wees daarom alert op de aanwezigheid van vlooien bij jouw huisdier of doe aan preventieve bescherming.

Wil je weten hoe je jouw huisdier moet ontvlooien? In dit blog kun je er alles over lezen!


Ontvlooien van jouw hond

Heeft jouw hond vlooien? Dan kun je deze het best zo snel mogelijk bestrijden. De beestjes zijn namelijk niet alleen lastig voor je hond, ze kunnen ook ziektes overbrengen. Daarnaast planten de vlooien zich razendsnel voort, voor je het weet heb je een vlooienplaag in huis. Het ontvlooien van een hond doe je in verschillende stappen. De eerste stap begint bij de hond zelf, het is belangrijk om de vlooien bij jouw hond te bestrijden. Dat kun je doen door gebruik te maken van een vlooienband, vlooiendruppels, tabletten of door jouw hond te wassen met shampoo. De volwassen vlooien zijn door gebruik van deze middelen vrij snel dood. Larven en eitjes zouden kunnen achterblijven, het is daarom belangrijk om jouw hond nog regelmatig te kammen met een vlooienkam. Hiermee kun je niet alleen vlooien verwijderen, maar ook de eitjes blijven erin hangen.

Nadat je jouw hond hebt bevrijd van vlooien, moet je zorgen dat er geen vlooien in huis zitten. Was alle dekens uit de hondenmand op 60 graden in de wasmachine. Kijk goed of er geen vlooien op andere plekken in huis rondlopen, zoals op de vloerbedekking. Deze zou je kunnen bestrijden met omgevingsspray tegen vlooien. Maak ook het gehele huis goed schoon door goed stof te zuigen en te dweilen. 

Nu jouw hond en de omgeving vrij is van vlooien, wil je dat natuurlijk zo lang mogelijk behouden. Daarvoor kun je preventief vlooienmiddelen gebruiken, zoals bijvoorbeeld Frontline Combo. Dit is een middel dat volwassen vlooien, larven en eitjes bestrijdt. Daarnaast heeft het een beschermende werking tegen vlooien. Als jouw hond vlooien heeft gehad, dan is het verstandig om de hond ook te ontwormen. Vlooien zijn vaak dragers van een bacterie die lintwormen veroorzaakt.


Vlooien bestrijden bij de kat

Om te controleren of je kat vlooien heeft, is het verstandig om regelmatig jouw kat te kammen met een vlooienkam. Het feit dat je geen vlooien tegenkomt, wil nog niet zeggen dat de kat geen vlooien heeft. Let daarom goed op of er zwarte puntjes tussen de tanden van de kam blijven hangen. Dit kan zand zijn, maar ook uitwerpselen van vlooien. Om dit te controleren moet je de kam afnemen met een natte doek. Kleuren de zwarte puntjes rood? Dan gaat het om uitwerpselen van vlooien. Als dit het geval is, en natuurlijk ook als je tijdens de controle volwassen vlooien tegenkomt, dan zul je de kat moeten ontvlooien. 

Het ontvlooien van de kat werkt eigenlijk hetzelfde als bij de hond. Bestrijd dus eerst de vlooien bij de kat zelf. Dit kun je doen door gebruik te maken van een vlooienband, tabletten, druppels of een spray. Deze middelen zullen er binnen korte tijd voor zorgen dat de meeste vlooien doodgaan. Er kunnen echter vlooien, eitjes en larven in je huis terecht zijn gekomen. Daarom moet het huis goed schoongemaakt worden, stofzuig vaak en was alle dekens en kussens waar de kat op slaapt. Tref je veel vlooien aan op een bepaalde plek, zoals een kleed of tapijt? Dan kun je omgevingsspray gebruiken om de vlooien te bestrijden. 

Net als bij de hond, kun je het best kiezen voor preventieve bestrijding van vlooien. Op zo’n manier hebben vlooien geen kans meer bij jouw kat. Heeft de kat vlooien gehad? Kies er dan ook voor om de kat een kuur te geven tegen wormen. 


Ontvlooien van een kitten

Zolang een kitten drinkt bij zijn of haar moeder, zal het beschermd worden tegen parasieten zoals vlooien en teken. Na 8 weken is een kitten groot genoeg om het nest te verlaten, het zal dan ongeveer een kilo zwaar zijn. Dit is dan ook de tijd om goed op te letten of jouw kitten geen vlooien krijgt. Je kunt je misschien voorstellen dat zo’n jong dier extra kwetsbaar is voor deze nare beestjes. 

Een kitten kun je met dezelfde anti-vlooienmiddelen behandelen en beschermen, mits de kitten minstens 8 weken oud en een kilo zwaar is. 


Jouw huisdier preventief beschermen tegen vlooien

In dit blog heb je alles kunnen lezen over het ontvlooien van je huisdier. Je ziet dat het nog best een klusje is om vlooien te bestrijden. Je kunt er daarom beter voor kiezen om jouw huisdier preventief te beschermen tegen parasieten zoals vlooien en teken. Vlooiendruppels zijn een ideaal middel om je huisdier preventief te beschermen tegen vlooien. De druppels worden geleverd in een pipet, hiermee breng je het middel in de nek aan van jouw kat. Het is een heel eenvoudige handeling waardoor je kat een maand lang beschermd is tegen vlooien. Je zult er echter zelf voor moeten zorgen dat de kat het middel op tijd krijgt.

PetCare Online heeft hier een oplossing voor, want wij begrijpen dat het preventief behandelen er nog wel eens bij inschiet. Bij ons kun je een abonnement op Frontline afsluiten. Frontline is één van de bekendste en beste middelen op gebied van bestrijding van parasieten. Als je een abonnement afsluit, dan ontvang je elke maand een nieuwe pipet met Frontline. Wij bezorgen deze geheel gratis, precies op tijd in je brievenbus. Zo bescherm jij jouw geliefde kat, geen zorgen, alleen maar gemak!