PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Kan een teek onderhuids zitten bij mijn huisdier?

donderdag 1 juli 2021

Heb jij een vermoeden dat jouw huisdier een teek onderhuids heeft? Misschien voel je een bultje op de huid van jouw kat of hond dat lijkt op de vorm van een teek. Lijkt er in het bultje een afdruk te zitten van een beet? Ons is opgevallen dat er meerdere mensen zijn die zich hier zorgen over maken. Daarom besteden we in dit blog aandacht aan deze vraag. Om hier duidelijk antwoord op te kunnen geven, moeten we eerst nagaan wat voor soort dier de teek eigenlijk is. 


Wat is een teek?

Een teek is een parasiet dat lijkt op een klein spinnetje. Een parasiet is een dier dat leeft van het bloed van een gastheer. Deze gastheer kan jouw hond of kat zijn, een ander dier maar ook jijzelf! De teek heeft het bloed nodig om te overleven en om zich voort te kunnen planten. Eenmaal op de gastheer, zal de teek zich met zijn kop vastbijten in de huid. Hierna zuigt het zich vol met bloed. Als het zich vol heeft gezogen, dan zal het zich van de gastheer af laten vallen om in de natuur eitjes te gaan leggen. Deze eitjes legt de teek in de grond. Uit de eieren komen larven, deze veranderen in een nimf waarna de nimf zal ontwikkelen in een mannelijke of vrouwelijke teek. Dit is de levenscyclus van de teek.

Het probleem van een teek voor jouw huisdier of voor jezelf, is het feit dat teken dragers zijn van bacteriën en virussen. Je hond, kat of jijzelf kunnen dus flink ziek worden door een beet van een teek. 


Kan een teek onderhuids zitten bij mijn huisdier?

Het klinkt angstig; een teek onderhuids. Wij willen je geruststellen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een teek onderhuids komt te zitten. De teek heeft geen enkele reden om onder de huid te kruipen. Het zal namelijk snel dood gaan als het dat zou doen. Bovendien kan het zich op zo’n manier niet voortplanten, waar het beestje zich volledig op richt.

Denk je een teek onderhuids bij jouw hond of kat te hebben aangetroffen? Dan zou het kunnen gaan om een beet van een teek. De huid kan namelijk als reactie iets opzetten. Het kan ook zo zijn dat uw huisdier zo gekrabd heeft dat de teek is afgebroken, de kop van de teek zit dan nog in de huid en het lijf is van jouw huisdier afgevallen.

Een gehele teek onderhuids bij hond, kat of mens is dus zeer onwaarschijnlijk.


Wat te doen als de kop van de teek onderhuids afbreekt?

Als je een teek hebt aantroffen bij je huisdier, dan doe je er goed aan om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hiervoor bestaat een heel handig hulpmiddel, namelijk de tekentang. Dit hulpmiddel zet je over de kop van de teek heen, waarna je een draaiende beweging maakt. Je hoeft niet te trekken! De teek zal namelijk vanzelf los laten. Trek je wel aan de tekentang, dan bestaat het gevaar dat de kop van de teek geheel of gedeeltelijk afbreekt. Er blijven dan delen van de teek achter in de huid van jouw kat of hond. Dit is in de meeste gevallen geen probleem, de delen zullen er vanzelf uit komen. In sommige gevallen veroorzaakt het echter een ontsteking op de plek van de beet. In zo’n geval kun je het best bij je dierenarts langsgaan. 


Preventieve bestrijding van teken

Hopelijk hebben we je een beetje kunnen geruststellen; het is niet mogelijk dat jouw hond of kat een teek onderhuids heeft. Toch doe je er goed aan om jouw huisdier preventief te beschermen tegen teken. Het is namelijk zo dat hoe langer de teek in de huid van de gastheer zit, des te meer kans er bestaat op overdracht van ziektes. Door je huisdier preventief een anti-tekenmiddel te geven, wordt de kat of hond onaantrekkelijk als gastheer voor de teek. 

Frontline is een bekend en zeer effectief middel tegen teken en vlooien. Dit middel komt in de vorm van druppels die in een pipet zitten. Om jouw huisdier te behandelen met het middel hoef je alleen maar de kop van de pipet af te breken. Maak wat huid vrij in de nek van je huisdier en zet de kop van de pipet op de huid. Vervolgens knijp je de pipet leeg. Binnen een paar uur werkt het middel tegen teken. Als je zeker wilt weten dat je huisdier beschermt blijft, kun je het best preventief Frontline blijven geven. 

PetCare Online biedt je een ideale mogelijkheid om elke maand op tijd jouw huisdier te behandelen met de druppels. Bij ons kun je namelijk een abonnement afsluiten op Frontline. Elke maand ontvang jij dan één pipet in huis waarmee je jouw kat of hond kunt behandelen. Op zo’n manier hoef je nooit meer langs de dierenarts voor een anti-vlooien- en tekenmiddel. Bovendien vergeet je het ook niet op tijd te geven. Jij wil toch ook een blije en gezonde hond of kat? Kies dan voor een abonnement van PetCare!