FAQ

Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

dinsdag 28 juni 2022

Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Het is een gegeven dat mensen steeds minder gaan bewegen en vooral een zittend leven leiden. Dat heeft helaas gevolgen voor onze gezondheid. De gezondheidsrisico’s van minder bewegen zijn overgewicht, verlies van spierkracht en een slechte conditie. Daarnaast heeft te weinig beweging ook invloed op ons geestelijk gestel. We worden eerder angstig, voelen ons minder gelukkig en kunnen zelf depressief worden. 

Hetzelfde zou kunnen gebeuren als onze geliefde huisdieren te weinig beweging krijgen. Zo is het bijvoorbeeld voor een hond erg belangrijk om regelmatig te bewegen. Maar hoeveel beweging heeft een hond precies nodig en om wat voor beweging gaat het dan? In dit artikel kun je hier meer over lezen. 


Waarom is beweging bij honden belangrijk?

Het is heel belangrijk om regelmatig te gaan wandelen met een hond. Heb je een grote tuin waar de hond dagelijks in speelt? Dan nog is het verstandig om erop uit te gaan voor een wandeling. Dit zorgt namelijk voor geestelijke stimulatie. Het stimuleren van de zintuigen zijn ook een belangrijk onderdeel van de dagelijkse activiteit. 

Lichaamsbeweging is goed om het gewicht te beheersen, het verlicht bovendien stress, helpt kwalen te voorkomen en het zorgt voor een gezonde mentale staat van jouw hond. Krijgt je hond voldoende beweging en geestelijke stimulatie? Dan kun je dat terugzien in het gedrag van de hond. Het mooie hiervan is dat baasjes en honden hier samen van kunnen genieten. Het gaat namelijk voor ons allen op: Bewegen is leven! Maar hoeveel beweging heeft een hond nodig? 

Er wordt vaak verteld dat honden minimaal 20 tot 30 minuten per dag moeten bewegen. Is dat echt voldoende? Hebben grote honden meer beweging nodig dan kleine rassen? Volstaat wandelen of moet je meer doen? 


Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Als we een standaard antwoord zouden moeten geven dan zouden we zeggen: Minimaal 30 tot 45 minuten per dag. Er bestaat echter geen standaard hond, de mate van beweging moet je daarom als baas af laten hangen van verschillende factoren. Zo zou je met een gezonde, actieve hond makkelijk langer dan een uur kunnen wandelen per dag. 

De factoren die bepalend zijn voor de hoeveelheid dagelijkse beweging zijn: Leeftijd, ras, energieniveau van de hond en hun persoonlijkheid. Natuurlijk is het wel zo dat alle honden baat hebben bij dagelijkse beweging. Dat geldt ook voor kleine hondenrassen of minder actieve hondenrassen. Als je bijvoorbeeld een Bulldog hebt, dan kun je starten met drie korte wandelingen per dag van zo’n 10 minuten. Daarna is het belangrijk om naar het gedrag van de hond te kijken. Is de hond energiek, verveeld of gefrustreerd? Dan kan de hond langere wandelingen aan. 

Voor de meeste andere hondenrassen geldt dat je moet streven naar minstens één uur beweging per dag. Heb je een gezonde volwassen hond? Dan moet dit uur de basis zijn. 


Belangrijke zaken om rekening mee te houden

Voordat je flink gaat wandelen met je hond zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is de leeftijd van de hond erg belangrijk. Hoe ouder de hond, des te minder beweging de hond nodig heeft of aankan. Je zult goed moeten inschatten als baas hoe de conditie van de hond is. Daarnaast zijn bepaalde rassen geschikt voor een bepaalde vorm van beweging. Heb je een windhond of whippet? Deze rassen zijn speciaal gefokt om korte stukken te sprinten, ze zijn niet geschikt om lange afstanden mee te rennen. Wil je hardlopen met een hond? Doe het dan niet met een windhond. 

Daarnaast zijn er bepaalde hondenrassen met een korte neus zoals een mopshond. Ook deze rassen zijn niet geschikt voor langdurige inspanningen. Natuurlijk hebben ze wel lichaamsbeweging nodig, maar niet te lang of te inspannend. Nieuwe activiteiten moet je bij deze type honden rustig opbouwen. 

Twijfel je over de hoeveelheid beweging dat jouw hond nodig heeft? Neem dan contact op met een dierenarts. Deze kan je van alle raad voorzien. Ben je van plan een hond aan te schaffen? Zorg er dan voor dat het ras past bij jouw levensstijl. Als je veel tijd hebt om met de hond te gaan bewegen, kies dan voor een ras dat deze beweging aankan. Ben je zelf niet meer zo actief? Kies dan voor een ras dat wat minder beweging nodig heeft of zorg ervoor dat andere mensen de hond regelmatig kunnen uitlaten. 


Meer bewegen met een hond; tips en ideeën

Wil je meer gaan bewegen met jouw hond? Begin dan met echte wandelingen in plaats van “behoefterondjes”. Je kunt deze wandelingen het best langzaam opbouwen. Start met een wandeling van 20 minuten en bouw dit uit zover de hond het aankan. Je merkt vanzelf aan het gedrag van de hond of hij of zij langer kan of voldoende beweging heeft gehad.

Naast wandelen met de hond kun je ook voor meer beweging zorgen door te gaan spelen met de hond. Dit zorgt ook nog eens voor geestelijke stimulatie. Spelen met de hond kun je doen met speciale hondenspeeltjes of gewoon met een bal. Het bekende balgooien waarbij de hond de bal moet halen is een ideaal spel waarbij spelen en bewegen gecombineerd worden. De hond zal het bovendien heerlijk vinden om vrij rond te kunnen rennen. Natuurlijk het liefst met hun soortgenoten. 

Wil je sporten met je hond? Veel hondenrassen zijn hier energiek genoeg voor. Je zou bijvoorbeeld kunnen hardlopen met een hond, maar er worden ook andere sporten gedaan met honden zoals frisbeeën of fietsen. Vraag echter altijd aan je dierenarts of jouw hond geschikt is om mee te gaan sporten. Let daarnaast goed op het gedrag van de hond en ga niet sporten met de hond als de temperatuur te hoog is. Is het hoger dan 15 graden Celsius? Ga dan niet intensief bewegen met een hond! 


PetCare Online voor gezonde en blije huisdieren

PetCare Online is een online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van vlooien. Als je wilt voorkomen dat je hond of kat vlooien krijgt dan kun je hem of haar het best preventief behandelen. 

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. PetCare Online biedt de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.

Onze ambitie gaat verder dan alleen vlooien en teken middelen. Samen met onze abonnees gaan wij actief op zoek naar relevante andere producten en diensten. Zo vinden wij beweging bij honden heel belangrijk. Wij hopen dat dit artikel jou daarbij geholpen heeft. Heb je zelf nog ideeën? Neem dan contact met ons op!