PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Hoe lang overleven vlooien in huis?

donderdag 1 juli 2021

Vraag jij je af hoe lang vlooien in huis kunnen overleven? Vlooien komen meestal in huis door ons huisdier. Vlooien leven in de natuur en springen op jouw huisdier wanneer deze langs hun loopt. Als jouw huisdier eenmaal één vlo heeft, dan kan deze zich razendsnel vermenigvuldigen. Binnen korte tijd kan jouw huisdier enorm last hebben van vlooien. Dat is heel naar en lastig voor je huisdier, maar de vlooien kunnen zich zelfs door het huis gaan verspreiden. Als jij hier niets aan doet, dan kunnen deze beestjes best lang in jouw huis aanwezig blijven. 

In dit artikel kun je lezen hoe lang vlooien in huis kunnen overleven, maar ook hoe je vlooien kunt bestrijden en voorkomen. 


Wat is een vlo?

Een vlo is een parasiet. Dat betekent dat de vlo een ander dier nodig heeft om te overleven en zich voort te kunnen planten. Als de vlo eenmaal een gastheer gevonden heeft, dan zuigt het bloed om eieren te kunnen leggen. Eén vlo legt wel 50 eitjes per dag, de eieren komen na ongeveer 10 dagen uit, dit wordt het larvenstadium van de vlo genoemd. Deze larven eten huidschilfers, haren en andere organische stoffen die ze kunnen vinden. De larven kunnen daardoor overleven op een huisdier, maar bijvoorbeeld ook in de vloerbedekking. De larve zal na een aantal dagen veranderen in een pop, dit is de coconfase van de vlo. Een pop van een vlo kan zo’n 8 maanden tot een jaar lang overleven in de omgeving waar het zich bevindt. Door warmte van gastheer of omgeving ontwikkelt de pop zich verder en wordt een volwassen vlo.

Hoe lang overleven vlooien? Als je uitgaat van de gehele cyclus van een vlo (zie hierboven), dan zou een vlo dus een jaar lang kunnen overleven in huis. Een volwassen vlo heeft echter een kortere levensfase.


Kunnen vlooien overleven zonder dieren?

Een volwassen vlo kan slechts een paar dagen overleven zonder bloed, daarom heeft de vlo een gastheer nodig om te leven. Doe je niet aan vlooienbestrijding? De vlo kan dan ruim vier maanden overleven in de vacht van jouw kat of hond. De vlo zal af en toe wat bloed drinken waarvan het leeft en zich voortplant. Als je ervan uitgaat dat één vlo 50 eitjes per dag legt, dan kun je voorstellen dat jouw huisdier binnen korte tijd enorm veel vlooien kan krijgen. Deze kunnen zich dan door jouw gehele huis verspreiden. Het is daarom belangrijk om aan vlooienbestrijding te doen.


Hoe kan je vlooien bestrijden?

Het bestrijden van vlooien wordt gedaan in fases. Als eerste kun je het best de bron aanpakken; de vlooien bij jouw huisdier. Er bestaan verschillende soorten anti-vlooienmiddelen voor huisdieren. Je kunt kiezen voor een vlooienband, tabletten, vlooienspray of druppels. Deze verschillende middelen werken binnen enkele uren, zodat vlooien snel bestreden zullen worden. Druppels van Frontline Combo werken bestrijdend voor volwassen vlo en voor de larve. Zo worden niet alleen de volwassen vlooien gedood, maar ook de larven.

Het is echter belangrijk om ook jouw huis te behandelen. Vlooien, larven en poppen kunnen namelijk overal in huis aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om jouw huis goed schoon te maken als je te maken hebt met vlooien. Haal regelmatig de stofzuiger door het huis, maak de slaapplek van de kat of hond goed schoon en was hun dekens op 60 graden in de wasmachine. Daarnaast kun je een omgevingsspray tegen vlooien kopen, dit werkt heel goed, maar is flink giftig. Het middel mag dan ook nooit op jouw huisdier zelf gebruikt worden. Spray het middel in een bepaalde ruimte op de vloer of op plekken waar de vlooien zich bevinden. Sluit de ruimte een paar uur af en laat het daarna geruime tijd goed luchten. Dit zal de aanwezige vlooien, larven en poppen doden. 


Vlooien voorkomen door een abonnement op Frontline

Ben jij verbaasd hoe lang vlooien kunnen overleven in huis? Misschien overtuigt dit je om aan preventieve vlooienbestrijding te doen. Door jouw huisdier maandelijks Frontline te geven wordt het dier onaantrekkelijk voor de vlo om als gastheer uit te zoeken. Natuurlijk kan je hond of kat een keer een vlo oplopen, maar deze zal door het middel vrij snel doodgaan. In ieder geval voordat het de kans heeft om eitjes te leggen. 

Frontline is één van de bekendste en beste middelen op gebied van vlooien- en tekenbestrijding. Het middel komt in de vorm van druppels, deze zitten in een kleine pipet. Om het middel toe te dienen aan jouw huisdier hoef je alleen maar de top van de pipet af te breken. Maak daarna wat huid vrij in de nek van je huisdier door wat haar opzij te spreiden. Daarna zet je de kop van de pipet op de huid en knijp je deze leeg. Binnen een aantal uur is jouw kat of hond beschermt tegen vlooien en teken. 

Het is belangrijk om deze behandeling maandelijks te herhalen, want het middel werkt een maand lang. Door een abonnement af te sluiten bij Petcare krijg je iedere maand opnieuw een nieuwe pipet thuisbezorgd. Het enige dat jij hoeft te doen is de druppels aanbrengen bij je huisdier. Op zo’n manier krijgen vlooien geen kans meer om lang te overleven bij jouw huisdier of in jouw huis.