PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Hoe kun je vlooienpoep herkennen bij hond of kat?

vrijdag 19 augustus 2022

Op onze tips en tricks pagina kun je veel informatie vinden over honden en katten en de nare plaaggeesten die ze kunnen hebben zoals vlooien en teken. In dit artikel kom je alles te weten over vlooienpoep. Eerder heb je kunnen lezen hoe je vlooien kunt herkennen. Het is echter niet altijd even makkelijk om te bepalen of jouw kat of hond vlooien heeft. Als jouw huisdier er erg veel last van heeft, dan zul je de vlooien wel zien lopen in de vacht of op de huid. Gaat het echter om enkele exemplaren, dan kunnen ze zich heel goed verstoppen. 

Gelukkig is er een andere methode om erachter te komen of jouw geliefde huisdier vlooien heeft. Je kunt namelijk vlooienpoep aantreffen in de vacht van jouw hond of kat, maar ook in de rest van het huis. Maar hoe kun je vlooienpoep herkennen? In dit artikel gaat PetCare Online dieper in op deze vraag! 


Hoe kun je vlooienpoep herkennen?


Zoals alle dieren en mensen, poepen vlooien ook. Je zult dan ook vlooienpoep van een hond of kat kunnen aantreffen in zijn of haar vacht. Maar ook op alle plekken in huis waar de huisdier nog meer komt. Je kunt dan denken aan de slaapplek van de hond, op de vloer en in het tapijt. Vlooienstront ziet eruit als kleine donkere korreltjes. Je kunt het daardoor al snel verwarren met korrels zand. Er bestaat een truc om erachter te komen of het om vlooienpoep gaat. De uitwerpselen worden namelijk rood als ze nat worden. Dat komt doordat de vlooien leven van het bloed van jouw kat of hond. In hun uitwerpselen zit dus vooral bloed. Dit kleurt weer rood als het nat wordt. 


Hoe kun je controleren of het om vlooienpoep gaat?


Heb je een vermoeden dat jouw hond vlooien heeft? Denk je vlooienpoep bij je kat te herkennen? Om het zeker te weten kun je de kleine korrels opvangen tijdens het kammen. Ze blijven ook vaak tussen de tanden van een vlooienkam zitten. Laat deze korrels op een natte zakdoek of nat stuk keukenpapier vallen. Als de korrels langzaam rood gaan kleuren, dan gaat het om vlooienstront. 

Je zou er ook voor kunnen kiezen om jouw kat in de wastafel van de badkamer te kammen. Maak deze van te voren iets nat. De zwarte korrels vallen erg op en als ze nat worden in de wasbak, dan weet je onmiddellijk of je met vlooienpoep te maken hebt. Dit werkt ook met een hond van klein formaat. 


Waar kun je de uitwerpselen vinden?


Vlooien komen bij jouw huisdier het liefst op de meest warme plekken. Dat is achter op de rug en in de buurt van de staart, op de buik en in de buurt van de poten. Dat zijn de plekken waar de vlooien het makkelijkst kunnen bijten om bloed te drinken. Je zult de uitwerpselen dan ook het meest aantreffen in de buurt van deze gebieden. Om de vlooien en/of de vlooienpoep te vinden gebruik je een vlooienkam. De uitwerpselen en vlooien blijven tussen de tanden van de kam zitten. 

Vlooienpoep valt echter ook van de huisdier af, het kan zich op zo´n manier door het hele huis verspreiden. Laat jij jouw kat op bed? Dan kan vlooienpoep van de kat in jouw bed terecht komen. Dat geldt ook voor vlooienpoep van de hond. De mand van de hond kan vol liggen met uitwerpselen als de hond last heeft van vlooien. 


Een PetCare Online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van vlooien


In dit artikel heb je alles kunnen lezen over vlooienpoep. Het toont weer eens aan hoe belangrijk het is om vlooien te bestrijden, maar het liefst om ze te voorkomen. Je kunt voorkomen dat je kat of hond vlooien krijgt door jouw huisdier preventief te behandelen met een middel tegen vlooien. Op dit gebied bestaan verschillende middelen zoals tabletten, een vlooienband en handige vloeibare middelen in een pipet.

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. Wij bieden jou via PetCare Online de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.