PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Hoe kun je vlooieneitjes herkennen?

donderdag 1 juli 2021

Hoe kun je vlooieneitjes herkennen? Misschien herken je dit wel: Je huisdier krabt veel dus hij of zij lijkt last te hebben van vlooien, maar bij controle kun je geen vlo vinden. Toch kan je huisdier dan last hebben van deze nare parasieten. Een vlo zou zelfs eitjes bij je huisdier kunnen hebben gelegd. Om je huisdier last en leed te besparen wil je deze natuurlijk bestrijden. Maar hoe herken je deze eitjes van vlooien?

In dit artikel bespreken we hoe je vlooieneitjes kunt herkennen bij jouw hond en kat. Daarnaast geven we je enkele tips op gebied van vlooienbestrijding. 


Vlooieneitjes herkennen bij een kat

Vlooien kunnen het hele jaar voorkomen, maar vooral in de zomermaanden loopt je kat risico op het oplopen van vlooien. De vlooien leven namelijk vooral in de natuur, hier wachten ze tot een gastheer langs loopt om er vervolgens op te springen. Hierna zal de vlo zich voeden met het bloed van jouw kat. De vlo zal nu paren en eitjes in de vacht van de kat leggen. Per dag legt een vlo maar liefst 50 eitjes. Een deel van deze eitjes blijft in de vacht hangen, andere eitjes zullen van de kat afvallen. De eitjes zullen zich hierna door ontwikkelen tot larven, deze kunnen overal heen kruipen en verstoppen, dus ook achter plinten en in kieren. Na ongeveer 3 weken veranderen de larven in poppen, deze kunnen wel een jaar lang overleven in de omgeving. Door warmte en trillingen komen de poppen uit, een volwassen vlo is geboren. Dit is de cyclus van een vlo, zo kan één vlo voor wel 1000 nakomelingen zorgen. 

De beet van een vlo veroorzaakt jeuk. De vlo brengt namelijk speeksel aan in de beet waardoor de wond minder snel heelt en de vlo goed van het bloed kan drinken. Dit speeksel veroorzaakt jeuk, sommige katten en honden zijn zelfs allergisch voor vlooienbeten. Vlooien komen het liefst op de warme plekken van de kat; rond de staart en nek. Heeft je kat last van jeuk maar kun je geen vlo vinden? Dan zou je kat evengoed best een gastheer kunnen zijn en eitjes van de vlo met zich mee dragen. Vlooieneitjes bij de kat herkennen is vrij moeilijk omdat de eitjes heel klein zijn. Met het blote oog zijn ze amper te zien. Als je een vlooieneitje onder een vergrootglas zou bekijken, dan zie je dat ze wit zijn en ovaal van vorm. 


Vlooieneitjes bij een hond herkennen

De vlooien die de kat lastig vallen, zijn dezelfde vlooien die op een hond kunnen springen om daar tientallen eitjes per dag te leggen. De vlooieneitjes bij de hond zien er daarom hetzelfde uit; heel klein, wit en ovaal van vorm. Heb je een vermoeden dat jouw hond vlooien heeft? Ga dan actief naar ze op zoek! Hiervoor kun je een vlooienkam gebruiken. Als je een volwassen vlo vind, dan weet je zeker dat jouw hond vlooien heeft. In sommige gevallen kan het zo zijn dat er geen vlo te bekennen is, toch kan jouw hond er last van hebben. Om het zeker te weten kun je daarom het best de vlooienkam goed bestuderen. Als er kleine zwarte puntjes in de kam blijven hangen, dan kunnen dit uitwerpselen zijn van de vlo. Haal de vlooienkam langs een natte doek. Kleuren de zwarte puntjes nu roodbruin? Dan zijn dit uitwerpselen van vlooien. Ook de eitjes van vlooien kun je op zo’n manier herkennen. Deze eitjes veranderen namelijk ook van kleur als ze nat worden, ze veranderen namelijk van wit naar roze/rood.


Vlooien bestrijden bij je huisdier

Eitjes van vlooien zijn erg lastig om te herkennen. Om vast te stellen of jouw huisdier last heeft van vlooien, kun je het best regelmatig je huisdier controleren. Krabt of bijt je hond of kat zichzelf vaak? Dan kan dit een reactie zijn op vlooienbeten. Heb je vlooien, uitwerpselen van vlooien of vlooieneitjes gevonden bij je hond of kat? Dan is het verstandig om de vlooien zo snel mogelijk te bestrijden. Begin met het bestrijden van de vlooien bij jouw huisdier zelf. Hiervoor bestaan verschillende middelen; een vlooienband, tabletten, vlooienspray of vlooiendruppels. Je kunt deze middelen bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak aanschaffen. Deze bestrijdingsmiddelen werken meestal binnen een paar uur, waardoor de vlooien en larven op jouw huisdier dood zullen gaan. De kans is echter heel groot dat je ook vlooien, eitjes, larven en poppen in jouw huis hebt. Maak daarom je huis heel goed schoon. Stofzuig overal en regelmatig, ook de mand van de kat of hond. Heeft jouw hond of kat een eigen kussen of kleedje? Was deze dan op 60 graden in de wasmachine. 

Het kan zijn dat vlooienlarven naar kieren of plinten zijn gekropen om daar later te ontpoppen. Bekijk alle hoeken en randen van je huis daarom goed. Tref je veel vlooien aan op een bepaalde plek in huis? Dan kun je deze bestrijden met omgevingsspray tegen vlooien. Gebruik deze spray nooit op jouw huisdier zelf!


Een abonnement op Frontline

In dit blog hebben we je een aantal tips gegeven hoe je vlooieneitjes kunt herkennen en hoe je vlooien kunt bestrijden. We hebben nog een tip voor je: Doe aan preventieve bestrijding van vlooien! Hierdoor zal de kans heel klein zijn dat jouw kat of hond vlooien zal krijgen. Je kunt aan preventie doen door maandelijks een pipet Frontline druppels in de nek van jouw huisdier aan te brengen. 

PetCare biedt jou een abonnement op Frontline aan! Wij zorgen dan dat jij iedere maand een pipet in jouw brievenbus ontvangt. We bezorgen het ook nog eens geheel gratis! Zo bescherm jij jouw huisdier en je eigen huis tegen vlooien. Ook iets voor jou en je kat of hond?