FAQ

Heeft mijn kat meer beweging nodig?

dinsdag 28 juni 2022

Lichaamsbeweging is essentieel voor de gezondheid van elk dier, dus ook van jouw kat. Katten lijken gelukkig als de hele dag kunnen luieren in de vensterbank. Om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven hebben ze echter wel degelijk inspannende activiteiten nodig. In dit artikel kun je meer lezen over beweging bij katten: Waarom het zo belangrijk is, hoeveel beweging ze nodig hebben en hoe je een kat meer kunt laten bewegen. 


Waarom een kat voldoende beweging nodig heeft

Als je jouw harige vriend gezond wilt houden, dan heeft hij of zij lichaamsbeweging nodig. De belangrijkste reden hiervoor is dat het lichaamsgewicht onder controle gehouden wordt door beweging. Veel poezen en katten in Nederland zijn te zwaar, vooral degene die niet buitenkomen. Het dragen van extra kilo’s lichaamsgewicht is slecht voor de gezondheid van de kat. Het zorgt ervoor dat de katten klachten en kwalen kunnen krijgen zoals diabetes, hoge bloeddruk, hartaandoeningen en artritis. Bovendien zorgt het extra gewicht ervoor dat de kat zich niet natuurlijk meer kan bewegen. Een kat moet behendig kunnen zijn, extra gewicht kan daarom gevaarlijk zijn. 

Een andere belangrijke reden om jouw kat meer te laten bewegen is om de kat mentaal te stimuleren. Dieren die hun energie niet kwijt kunnen hebben een grotere kans dat ze gedragsproblemen gaan vertonen. Je kat gaat bijvoorbeeld meubels of de vloer krabben, is hyperactief of gaat plotseling plassen in huis. 


Hoeveel beweging heeft een kat nodig?

Geen enkele kat is hetzelfde, de behoefte aan beweging zal dus per kat variëren. Dit hangt meestal af van de leeftijd en gezondheid van de kat. Een kat die flink op leeftijd is heeft minder beweging nodig, dat geldt ook voor katten die problemen hebben met hun gezondheid. 

Over het algemeen geldt dat buitenkatten voldoende beweging krijgen maar katten die alleen binnen zitten niet. Heb je een kat die binnenblijft? Dan zou het ideaal zijn als deze ten minste een half uur per dag matige lichaamsbeweging krijgt. Voor katten geldt echter dat het moeilijker is om ze tot beweging uit te dagen dan bijvoorbeeld een hond. Een bal naar een hoek gooien werkt bij honden, maar veel katten kijken niet op of om. Je zult daarom iets meer inspanning moeten doen om de kat tot bewegen te verleiden. 


Hoe kan ik mijn kat meer laten bewegen?

Wil je jouw kat meer laten bewegen? Dit kun je het best doen door dagelijks met de kat te gaan spelen. Het kan in het begin even zoeken zijn waarmee je de aandacht van de kat kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een veer of een laserpen gebruiken. Er bestaan allerlei spelletjes voor katten, maar voor sommige katten is een propje van papier voldoende om een half uur mee te spelen. Bovendien is het voor jou erg leuk om naar te kijken. Ga uit van een half uur beweging per dag, maar meer is natuurlijk altijd beter. 


Wat zijn de leukste kattenspelletjes?

Om je kat meer te laten bewegen kun je op zoek gaan naar spelletjes voor katten. Wij hebben speciaal voor jou enkele leuke kattenspelletjes op een rij gezet: 


  • Bellenblaas voor de kat: Veel katten vinden het prachtig om achter de kleurige bellen te jagen en ze stuk te tikken. Dit spelletje zet hun natuurlijke jachtinstinct aan. Let wel op dat je speciale bellenblaas voor huisdieren aanschaft!
  • Jachtspelletjes: De meeste spelletjes voor katten richten zich op het jachtinstinct van de kat. Er bestaan hier veel kattenspelletjes voor zoals nepmuizen, touwtjes met iets eraan vast en de bekende laserpen; 
  • Een aluminiumfolie bal: Van aluminiumfolie kan je eenvoudig een balletje maken. Katten gaan hier vaak achteraan. Een goedkoop en eenvoudig speeltje voor je huisdier.
  • Een kartonnen doos: Katten zijn er gek op om in tassen of dozen te kruipen. Heb je iets besteld en heb je de doos nog over? Bewaar het dan als speeltje voor de kat. Eigenlijk hoef je de doos alleen maar op de grond te zetten, de kat zal zichzelf ermee vermaken. Je kunt de kat extra stimuleren door een speeltje langs de doos te halen als hij in de doos zit. Let wel goed op voor je vingers! 
  • Ping pong balletje: Katten vinden het heerlijk om achter iets aan te rennen. Heb je een gladde vloer zoals laminaat of parket? Leg dan een ping pong balletje neer en de kat zal er als een gek achteraan rennen. Natuurlijk kun je meedoen door het balletje over de vloer te laten stuiteren. Zoiets simpels als een lege wc rol werkt trouwens ook;
  • Kattenspelletjes op de tablet: Er bestaan zelfs kattenspelletjes voor op de tablet. Je kunt ze vinden in de app store van je tablet of bijvoorbeeld op YouTube. Leg de tablet op de grond en je kat kan bijvoorbeeld vissen of muizen vangen voor punten! 


PetCare Online voor gezonde en blije huisdieren

PetCare Online is een online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van vlooien. Als je wilt voorkomen dat je hond of kat vlooien krijgt dan kun je hem of haar het best preventief behandelen. 

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. PetCare Online biedt de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.

Onze ambitie gaat verder dan alleen vlooien en teken middelen. Samen met onze abonnees gaan wij actief op zoek naar relevante andere producten en diensten. Zo vinden wij beweging bij katten heel belangrijk. Wij hopen dat dit artikel jou daarbij geholpen heeft. Heb je zelf nog ideeën? Neem dan contact met ons op!