FAQ

Gezonde huisdieren zijn blije huisdieren

woensdag 28 april 2021

Huisdieren maken steeds meer een onderdeel uit van ons gezin, ze maken ons leven zelfs een stukje mooier. We zorgen goed voor onze kinderen, voor onszelf en willen daarom natuurlijk ook het beste voor onze huisdieren. Gezonde huisdieren zijn namelijk blije huisdieren, maar hoe zorg je ervoor dat je huisdier gezond is? Wat is de beste voeding voor de kat? Hoe vaak moet de hond bewegen? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen, zodat jij kan zorgen dat jouw huisdier net zo gelukkig is als jij. 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn huisdier gezond blijft?

Om de gezondheid van een huisdier te waarborgen, zijn er een viertal zaken waar je als huisdierbezitter voor moet zorgen:

  • Gezonde voeding;
  • Voldoende beweging;
  • Mentale gezondheid;
  • Overige verzorging.


Deze factoren zijn voor een groot deel bepalend voor de gezondheid van jouw huisdier. Eigenlijk is het heel logisch, deze zaken zijn namelijk ook belangrijk voor de gezondheid van onszelf. Zoveel verschillen wij mensen niet van onze huisdieren. Voor alle factoren bespreken we wat je als huisdierbezitter kunt doen of geven aan jouw geliefde huisdier. 

Gezonde voeding voor honden

Net als voor de mens, is de gezondheid van de hond grotendeels afhankelijk van de voeding die hij of zij dagelijks eet. Zelfs als een hond last heeft van de darmen, dan moet hij/zij blijven eten, een hond eet zich namelijk weer gezond. In het verleden at de hond vooral mee en kreeg het de restjes van het gezin. Een hond werd, net als ons, als omnivoor gezien. Honden zijn echter semi-carnivoren, ze moeten zich dus vooral met vlees voeden. Het maakt op dat punt niet uit of je vers vlees geeft of droogvoeding. Het is wel belangrijk dat als je droogvoeding geeft aan je hond, dat het gehalte aan dierlijke eiwitten en vetten hoog is. In principe kun je er van uitgaan dat de goede merken droogvoer alle voedingsstoffen bieden die jouw hond nodig heeft. Je zou dit aan kunnen vullen door de hond af en toe vers vlees te geven of organen zoals hart of pens. Een hond hoeft in principe geen groente of fruit te eten. Bepaalde fruitsoorten zijn zelfs giftig voor de hond, zoals druiven. 

Gezonde voeding voor katten

Katten zijn echte roofdieren, ze hebben daarom vlees nodig als voeding. Het liefst eten katten spiervlees, hier zitten namelijk veel eiwitten in. Het is daarom belangrijk dat de kat voeding krijgt waar veel dierlijke eiwitten inzitten. Ook voor de kat maakt het niet uit wat je geeft, vers vlees of droogvoer. Katten zijn vaak erg kieskeurig; de één eet graag vlees, de ander haalt de neus ervoor op. Een voordeel van brokken is dat deze ervoor zorgen dat het gebit goed blijft. Zorg voor een goed merk droogvoer dat weinig plantaardige ingrediënten bevat en een laag zoutgehalte heeft. 

Je merkt het onmiddellijk aan een kat als je hem of haar goede voeding geeft. De kat zal levendig zijn en de vacht zal mooi glanzen. 

Hoeveel beweging heeft mijn hond nodig?

Een algemene stelling is dat de hond veel beweging nodig heeft. Natuurlijk is dit voor een groot gedeelte waar, maar je kunt niet alle hondenrassen over één kam scheren. Kleine gezelschapshonden hebben bijvoorbeeld veel minder beweging nodig dan bijvoorbeeld een husky. Over het algemeen gesproken volstaat het om de hond drie keer per dag uit te laten. Doe dan een wandeling van ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de grootte, ras en energie die de hond heeft. Laat de hond zijn behoeftes doen en geef hem tijd om te snuffelen. Het zou ideaal zijn wanneer de hond eens per dag ook los kan rennen. 

Hoeveel beweging heeft mijn kat nodig?

Wat de kat betreft hangt het af van het feit of je een binnen-kat of een buiten-kat hebt. Gaat je kat dagelijks naar buiten? Dan hoef jij je niet druk te maken of het voldoende lichaamsbeweging krijgt. Dat is voor katten die binnen leven anders, een kat is van nature een roofdier die buiten leeft en jaagt. Als de kat alleen binnen blijft dan moet deze voldoende mogelijkheid hebben om te bewegen om gezond en vrolijk te blijven. Woon jij in een groot huis? Dan zal de kat zich waarschijnlijk gedurende de dag door het hele huis begeven en krijgt het voldoende beweging. Woon je in een klein appartement? Dan zul je ervoor moeten zorgen dat de kat regelmatig kan spelen. Hiervoor bestaan allerlei speeltjes die meestal een prooidier nabootsen. De kat vind het heerlijk om hierachter aan te rennen en om mee te spelen. Zorg er ook voor dat je iets hebt waar de kat op kan springen, zoals een kattenflat. Het kan zijn dat je kat niet omkijkt naar de kattenflat, zoals je wel weet kan een kat behoorlijk koppig zijn. Een tip: zet een paar kartonnen dozen op elkaar en maak er een aantal ingangen in. De kans is groot dat je kat dit leuker vindt en daarnaast is het een goedkopere optie.

De mentale gezondheid van jouw huisdier

Vraag jij je ook wel eens af of je huisdier gelukkig is? Natuurlijk kunnen dieren zich niet hetzelfde uiten als mensen, maar we kunnen een hoop halen uit de lichaamstaal van een huisdier. Kwispelt de hond veel? Spint en knort de kat gelukkig in de vensterbank? Eigenlijk voelen we het meestal zelf wel aan of ons huisdier gelukkig is. Twijfel jij aan de mentale gezondheid van je huisdier? Krijgt het huisdier gezonde voeding en voldoende beweging? Dan zou er iets anders aan de hand kunnen zijn, bijvoorbeeld parasieten zoals vlooien of teken. 

De overige verzorging van jouw huisdier

Vlooien en teken kunnen ervoor zorgen dat jouw huisdier niet meer zichzelf is. Misschien is de hond sloom of de kat een beetje humeurig? Een teek merk je vaak pas laat op en huisdieren krabben niet altijd als ze vlooien hebben. Daarnaast kunnen parasieten, zoals teken en vlooien, ook voor ziektes zorgen, zelfs bij de mens. 

Wil jij dat je huisdier gezond en blij is? Dan kun je het best jouw huisdier preventief beschermen met een middel tegen parasieten. Dit is echter iets wat bij veel mensen er snel bij inschiet, wij begrijpen dat. PetCare online biedt jou daarvoor de oplossing; een abonnement op Frontline! Elke maand ontvang jij automatisch op het juiste moment een pipet in jouw brievenbus. Ook iets voor jou en je huisdier?