FAQ

Gast Blog 3 Piet Hellemans - Op vakantie met je hond of kat

zondag 9 mei 2021

Vakantie vier je het liefst met je hele gezin, dus daar hoort de hond en kat ook bij, of niet? Dat hangt van meerdere zaken af en is ook anders voor honden dan voor katten;

Honden

Honden zijn meer op de roedel (jouw gezin) gericht dan op hun omgeving, als je dus met vakantie gaat naar een fijne plek voor honden, kan je hem of haar prima meenemen. Een strandvakantie in Spanje is bijvoorbeeld niet geschikt, naast dat honden op de meeste stranden niet toegestaan worden, is het voor veel honden ook te warm in Spanje in de zomer, zal je de hele dag een airconditioner aan moeten hebben staan en kan je alleen in de vroege ochtend en avond fijn wandelen. Ga je wandelen in de de bergen, of huur je een huisje ergens waar het koel is met een grote tuin, dan kan je hond prima mee met vakantie.

Om met je hond(en) naar het buitenland te mogen reizen, is er binnen de EU de verplichting om een EU dierenpaspoort te hebben en moet je hond een microchip en een rabiës enting hebben, de rabiës enting voor honden is tegenwoordig drie jaar geldig in de EU. Zorg er ook voor dat de chip van jouw hond goed geregistreerd is met jullie telefoonnummers en gegevens.

In Europa zijn alle gebieden ten zuiden van Parijs (dus het hele middellandse zeegebied, centraal Europa en de balkan) risicogebied voor parasieten die in Nederland en Noord Europa niet voorkomen. Ziektekiemen als Leishemania, Babesia, Ehrlichia en hartwormen komen hier voor en moet je je hond voor beschermen. Dat kan met pipetjes, tekenbanden of tabletten, daarnaast moeten ze elke twee weken ontwormd worden om een hartworminfectie tegen te gaan (in Nederland is het advies om dit 4x per jaar te doen tegen alleen maagdarmwormen).

Uiteraard moeten de overige vaccinaties ook in orde zijn, ziektes als Parvo bijvoorbeeld komen veel voor in de landen ten zuiden van ons.

Mocht je hond last hebben van wagenziekte, daar kan je bij je dierenarts medicatie tegen ophalen en probeer dit eerst uit voordat een lange rit gaat maken.

Met het vliegtuig reizen is voor de meeste honden erg stressvol, dit zou ik dus niet doen voor een vakantie van een paar weken, het is dan beter om voor je hond een fijn tijdelijk onderkomen bij familie of vrienden te zoeken.

Katten

Katten zijn juist meer op hun territorium gericht dan op hun baasjes. Voor katten is een verplaatsing uit hun territorium stressvol en moet je zo veel mogelijk voorkomen. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op, er zijn katten die juist veel meer op hun baasjes gericht zijn dan op hun omgeving. In de regel is mijn advies voor katten met vakantie; laat ze lekker thuis in hun eigen territorium en laat iemand (vrienden, familie of buren) daar voor hen zorgen. Voor de meeste katten is het dan wel fijn als er ook mensen in huis zijn, een oppas die tijdens jouw vakantie in je huis verblijft is dus ideaal, maar een paar uur per dag aandacht geven en gezelschap houden is ook al heel fijn.

Mocht je nu een kat hebben die meer op de baasjes gericht is en is je kat bijvoorbeeld van jongs af aan al gewend om te reizen of autorijden dan kan je jouw kat meenemen naar je vakantiebestemming.

Als een binnenkat dan ineens buiten kan komen, zorg er dan ook voor dat je kat goed beschermd is tegen vlooien en teken. Doe hem of haar een belletje om als het een echte jager is (met een speciaal kattenbandje wat open gaat als ze ergens achter blijven hangen) om de lokale vogelpopulaties te beschermen. Een binnenkat kan je niet zomaar naar buiten laten, zeker niet in een nieuw gebied. Katten hebben een paar weken nodig om aan een nieuw territorium te wennen, dus tegen de tijd dat je kat op z’n gemak is, is de vakantie al over.

Piet Hellemans is adviseur van PetCare Online, Dierenarts & Veterinair Consultant, TV Presentator, Vlogger en Ambassadeur van veel Goede Doelen. Lees hier meer over Piet.

"Maandelijks preventief behandelen tegen vlooien en teken is een goed idee: zo voorkom je pijn, jeuk en ziekte bij je geliefde huisdieren en houd je je eigen omgeving vrij van vlooien en teken. Via PetCare Online kan je dit nu eenvoudig regelen."