FAQ

Gast Blog 2 Piet Hellemans - Katten aanschaf advies

zondag 9 mei 2021

Vroeger hielden wij katten in en rond het huis om muizen en ratten te vangen, maar deze prachtige mini tijgers hebben inmiddels ons hart volledig veroverd. In de Egyptische oudheid werden ze zelfs al vereerd en de meeste kattenbaasjes die ik ken, zijn meer personeel van hun kat(ten) dan baasje! Katten trainen hun baasjes, het is zelfs zo dat de toonhoogte waarop katten miauwen voornamelijk door katten gebruikt wordt om met mensen te communiceren. Deze toonhoogte ligt dichtbij het geluid wat mensenbaby’s maken en hierdoor schieten wij meteen in de houding en zullen we onze harige huisgenoten bedienen. Katten onderling communiceren veel meer met lichaamstaal en subtielere geluiden, geweldig toch?

Als je een kat wilt aanschaffen sta je voor een paar keuzes, ieder met hun voor- en nadelen.

Wil je een raskat of een een rasloze kat (= Europese korthaar)? Bij raskatten zijn bepaalde uiterlijke- en gedragskenmerken meer aanwezig maar raskatten worden gemiddeld minder oud en elk ras heeft zo zijn eigen rasgebonden afwijkingen, zie ook https://www.dierenrecht.nl/raskattenwijzer. Deze ziektes kunnen ook bij rasloze of gekruiste katten ontstaan, maar de kans erop is een heel stuk kleiner.

Wil je een volwassen kat of een kitten? Kittens zijn geweldig, maar je schaft nooit een kitten aan eigenlijk, je kiest voor een kat, die een heel klein deel van zijn of haar leven een kitten is. Het overgrote deel van het leven wat je samen doorbrengt is de kat volwassen. De kitten-periode duurt zo’n 4 maanden (van 8 wkn tot 6 mnd leeftijd), op een levensverwachting van 15 á 18 jaar is dat dus maar zo’n 2%.

Een volwassen kat aanschaffen heeft voordelen; het aangeboren deel van het karakter van een volwassen kat is beter in te schatten dan bij een kitten, je kan dus beter zien of jullie bij elkaar passen. Volwassen katten zullen ook minder slopen in je huis, kittens klimmen graag in gordijnen en moeten alles nog ontdekken, oudere katten hebben dat al elders gedaan.

Ik adviseer altijd om bij de aanschaf van een kat eerst naar een herplaatser te kijken, in het asiel of op Verhuisdieren.nl bijvoorbeeld. Dit zijn geen katten waar iets mis mee is in de regel, ze hebben vaak alleen pech gehad met hun vorige baasje(s).

Schaf je één of meerdere katten aan? Katten zijn in principe solitair (=alleen) levende dieren, ze hebben niet per se de behoefte om met soortgenoten te leven. Ik vind het voor jonge katten wel belangrijk om een speelkameraadje te hebben, het liefste van dezelfde leeftijd. Als je vaak lange dagen van huis bent of als een kat bij jou niet naar buiten kan, vind het ook verstandig om twee katten aan te schaffen, dan hebben ze elkaar voor vermaak en gezelschap. Dat kunnen nestgenootjes zijn of twee herplaatsers die al langer samen geleefd hebben.

Als je al een kat hebt en je wilt er één bij aanschaffen, ga dan op zoek naar een kat van ongeveer dezelfde leeftijd en het andere geslacht, dan is de kans dat het klikt het grootst. Als je een kat erbij neemt, geef beiden katten dan minimaal twee weken de tijd om aan elkaar en de nieuwe leefsituatie te wennen. Katten kunnen slecht tegen veranderingen, ook al is de verandering een verbetering, ze zullen eerst de kat-uit-de-boom kijken.

Katten zijn een geweldige toevoeging aan je gezin, echter zijn er ook een paar keerzijden aan het hebben van een kat waar je rekening mee moet houden als je een kat in huis neemt. Katten kunnen meubels slopen door eraan te krabben, als er gebraakt wordt kan dit jouw mooie houten vloer verkleuren, en een kattenbak ruik je vaak een beetje in huis en moet dagelijks verschoont worden. Je zal ook vaker moeten stofzuigen en katten slapen graag op warme plekken, het liefst in de zon, dat kan dus ook jouw bed, kledingkast, aanrecht of bureau zijn, realiseer je dit voordat je een kat aanschaft.

Omdat katten overal in je huis bij kunnen komen en aan van alles kunnen knabbelen, is het belangrijk om je verdiepen in giftige stoffen en planten voor katten en deze uit je huis te weren, zie ook: https://www.licg.nl/katten/giftige-stoffen-voor-de-kat-in-en-rondom-huis/#veelvoorkomende-giftige-stoffen

Bezint eer ge begint, en als je weloverwogen voor een kat kiest, geniet van elkaar!

Piet Hellemans is adviseur van PetCare Online, Dierenarts & Veterinair Consultant, TV Presentator, Vlogger en Ambassadeur van veel Goede Doelen. Lees hier meer over Piet.

"Maandelijks preventief behandelen tegen vlooien en teken is een goed idee: zo voorkom je pijn, jeuk en ziekte bij je geliefde huisdieren en houd je je eigen omgeving vrij van vlooien en teken. Via PetCare Online kan je dit nu eenvoudig regelen."