FAQ

Gast Blog 1 Piet Hellemans - Honden aanschaf advies

vrijdag 7 mei 2021

Honden zijn geweldig, het leven is echt leuker met een hond erbij vind ik. Je groeit als baasje en hond naar elkaar toe, leert elkaar door-en-door kennen en geniet samen van de mooie dingen in het leven. Ik vind dat een hond onderdeel is van je gezin, net als een partner of kinderen dat zijn, houdt je rekening met elkaar en doe je er alles aan om mentaal en lichamelijk gezond te blijven.

Voordat ik mijn eerste auto kocht, heb ik bij vrienden advies gevraagd naar wat goede en fijne auto’s zijn. Ook heb ik een automonteur gevraagd welke auto’s weinig problemen hebben, gemakkelijk te maken zijn als er iets kapot gaat en welke auto’s het langste het goed blijven doen. Een hond is natuurlijk niet te vergelijken met een auto, maar het is wel verstandig om een expert te vragen naar advies vóórdat je tot aanschaf over gaat.

Dierenartsen zien de succesverhalen maar helaas ook de dieren die vanaf hun geboorte het al moeilijk hebben en waar de problemen elkaar opvolgen of versterken. Veel problemen en ziektes zijn gelukkig op te lossen met operaties en medicatie, maar voorkomen blijft mijn voorkeur houden.

Zo zijn er rassen of types honden die gemiddeld zo’n 8 jaar oud worden en een hoog risico op elleboog- en heupdysplasie, vele vormen van kanker, blindheid etc. hebben, en rassen en types waar de gemiddelde leeftijd bijna het dubbele van is en de kans op ziektes een stuk kleiner. Bij honden met extreme uiterlijke kenmerken zoals bijvoorbeeld zeer grote honden, zeer korte snuiten, heel veel huid, korte pootjes of juist een heel klein lichaam komen meer gezondheidsproblemen voor.

Bepaalde rassen (zie bijvoorbeeld https://www.dierenrecht.nl/rashondenwijzer) hebben bovendien erfelijke ziektes in het ras zitten zoals vele vormen van kanker en spier- en gewrichtsproblemen. Er is ook kans op deze erfelijke ziektes bij kruisingen of rasloze honden, maar de kans hierop is dan een stuk kleiner.

Honden zwaarder dan 15 kg zullen eerder en meer last van artrose krijgen dan lichtere honden, ook zijn lichte honden ten opzichte van hun gewicht sterker en kunnen ze zich beter redden op spierkracht als ze last van een gewricht hebben. Kromme of korte pootjes zullen zullen vaker problemen geven dan rechte pootjes die naar verhouding passen bij het lichaam. Hetzelfde geldt voor extreem bolle hoofden, korte snuiten, lange oren of overmatige huidplooien.

Om deze redenen ben ik gek op kruisingen, door juist niet te selecteren op uiterlijke kenmerken en terug te gaan naar het oer-bouwplan van de hond. Maar waar vind je deze gezonde hond voor jou? Niet op Marktplaats in ieder geval en ook niet bij een broodfokker of hondenhandelaar.

Honden en puppies die op Marktplaats en door hondenhandelaren verkocht worden hebben veel lichamelijke en geestelijke problemen. Het fokken en het vervoeren van deze dieren gebeurt in erbarmelijke omstandigheden en door via deze wegen een hond aan te schaffen houdt je deze vreselijke industrie in stand. Een hond is een grote verantwoordelijkheid en een verbinding die je voor jaren aangaat. Dus de aanschaf moet niet op impuls gebeuren en als je twijfelt aan het verhaal van de fokker of verkoper, doe het dan niet.

Als je een hond adopteert uit een asiel of via een stichting zoals Verhuisdieren weet je zeker dat de broodfok en malafide hondenhandel niet steunt en gelukkig zijn er ook fokkers die het welzijn van honden wél belangrijker vinden dan geld verdienen met de verkoop van pups maar hier zal je niet makkelijk en snel een pup kunnen aanschaffen. Denk goed na over de hond die het beste bij je past en neem er de tijd voor om deze te vinden en ga bij twijfel over de gezondheid of achtergrond van een hond niet over tot aanschaf.