FAQ

Hoe belangrijk is de financiële zorg voor je huisdier?

woensdag 28 april 2021

Het is heel normaal dat we ons hele gezin verzekeren tegen ziektekosten. We zoeken de verzekering die het best aansluit bij onze levensstijl, deze zorgt ervoor dat we zo goed mogelijk gedekt zijn mochten we onverwacht ziek worden of bijvoorbeeld iets breken tijdens het sporten. Onze huisdieren maken steeds meer een deel uit van het gezin. Toch denken maar weinig mensen na over de financiële zorg van hun huisdier. 

Waarom het verstandig is om jouw huisdier te verzekeren tegen ziektekosten

Als we naar ons huisdier kijken dan zien we een prachtig gezond en levendig dier voor ons. We zorgen er goed voor door gezonde voeding te geven en voldoende beweging. Daarmee gaan we er vaak vanuit dat het huisdier ook gezond zal blijven. Helaas kan ook jouw geliefde huisdier zomaar ziek worden, hoe goed je ook voor hem of haar zorgt. Natuurlijk ga je regelmatig naar de dierenarts met je huisdier voor bepaalde inentingen en voor een check-up. De kosten hiervoor vallen vaak al tegen, maar die vallen in het niet bij bijvoorbeeld de kosten voor een operatie. Je doet er daarom verstandig aan om ten eerste aan preventieve zorg te doen en daarnaast aan financiële zorg.

Welke ziektes zou mijn kat kunnen oplopen?

Net als mensen kunnen katten bepaalde ziektes oplopen. De meest voorkomende ziektes zijn:

 • Epilepsie; dit komt veel voor bij katten. De oorzaak ligt bij een storing in het functioneren van de hersenen. De kat krijgt als het ware een kortsluiting;
 • FeLV en FIV; dit zijn virussen die dodelijk zijn voor de kat, ze komen wereldwijd voor;
 • Problemen met het hart, van alle katten heeft ongeveer 11% een hartaandoening. De kat kan ermee geboren zijn, maar het kan ook later ontstaan;
 • Hyperthyreoïdie; of te wel een overactieve schildklier. Komt het meest voor bij oudere katten;
 • Nierfalen; dit kan acuut optreden, maar het kan ook een chronische aandoening zijn. Ook deze ziekte komt vooral voor bij oudere katten;
 • Niesziekte; deze ziekte komt veel voor bij katten. Duidelijke symptomen zijn sloomheid, niezen, snotneus en ontstoken ogen;
 • Plasproblemen; een kat kan moeite krijgen met de blaas en de plasbuis door de ziekte FLUTD;
 • Suikerziekte; ook een kat kan suikerziekte (diabetes mellitus) krijgen. Het lichaam is dan niet zo goed in staat om suiker als energiebron te gebruiken.

Ziektes die een hond kan oplopen

Een hond kan ook plasproblemen, suikerziekte, nierfalen, hartproblemen, epilepsie en hyperthyreoïdie oplopen, net als de kat. Daarnaast zijn er nog meer veel voorkomende hondenziektes, zoals:

 • Auto Immune Hemolytische Anemie, een afwijking aan de rode bloedcellen;
 • Kennelhoest; een besmettelijke ziekte;
 • Ziekte van Weil, een ziekte die ontstaat door een bacterie;
 • Prostaatproblemen, vooral bij de oudere reu;
 • Ziekte van Addison, ziekte aan de bijnieren;
 • Ziekte van Cushing, een ziekte waarbij teveel van het hormoon cortisol wordt aangemaakt;
 • Ziekte van Lyme, een ziekte die overgedragen wordt door de teek.

Welke ziektes kan ik krijgen van mijn kat of hond?

Er bestaan dus een hoop ziektes waar jouw huisdier last van kan krijgen. Ze zouden jou echter ook ziek kunnen maken. De volgende ziektes zou jij kunnen oplopen door jouw hond of kat:

 • Ringworm; alleen al door jouw hond of kat te aaien zou je ringworm kunnen oplopen. Dit is een soort schimmel die overal aanwezig kan zijn waar jouw dier komt, dus in de mand, op het kleed of in de borstel.
 • Spoelwormen; een beruchte ziekte. Je kunt hiermee besmet raken doordat de eitjes van deze wormen veel voorkomen in zandbakken, dat komt vaak doordat katten hun behoefte doen in het zand. Als jouw kind buiten heeft gespeeld, bijvoorbeeld in de zandbak, dan altijd goed de handen laten wassen.
 • Kattenkrabziekte; kan overgedragen worden door een krab of beet van de kat. Wordt veroorzaakt door een bacterie met de naam Bartonella Henselae.
 • Salmonella, bijna alle dieren kunnen de salmonella bacterie bij zich dragen.

Hoe kan ik aan preventieve zorg voor mijn huisdier doen?

Om te zorgen dat jouw huisdier gezond is en blijft is het verstandig om aan preventieve en financiële zorg te doen. Financiële zorg houdt in dat je jouw huisdier verzekert voor ziektekosten. Veel van de kosten die je bij de dierenarts maakt worden dan vergoed. Preventieve zorg doe je door jouw huisdier regelmatig in te laten enten. Daarnaast is het belangrijk om jouw hond of kat preventief te behandelen tegen parasieten, zoals vlooien en teken. 

Wij bieden jou daarvoor ons abonnement op Frontline aan. Eén keer per maand ontvang je een pipet met Frontline in jouw brievenbus. Geen zorg, geen gedoe, geen vlooien en teken! Gezonde huisdieren zijn immers blije huisdieren.