PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Een vlooienkam; wat is het en hoe gebruik je het?

vrijdag 26 augustus 2022

Het vaststellen van vlooien bij een hond of kat is niet altijd even makkelijk. Jouw huisdier kan jeuk hebben en daardoor krabben of bijten, maar dat hoeft niet altijd door vlooien te komen. Door gebruik van een vlooienkam kun je zeker weten of jouw huisdier last heeft van vlooien. Als je eenmaal een vlo hebt gevonden of vlooienpoep, dan kun je aan bestrijding gaan doen. Preventie is echter nog beter dan bestrijding. In dit artikel kun je daarom lezen wat een vlooienkam is, hoe je het gebruikt en hoe je jouw huisdier kunt beschermen tegen vlooien. 


Wat is een vlooienkam?

Een vlooienkam is een kam dat speciaal is gemaakt om jouw huisdier te ontdoen van vlooien. Je doet dat door de kam door de vacht heen te halen. De vlooienkam heeft meestal een plastic handvat, de tanden zijn gemaakt van metaal. Deze tanden staan heel dicht op elkaar waardoor vlooien, hun eitjes, larven en hun uitwerpselen vast komen te zitten tussen de tanden. Ook klitten en vuil zullen tussen de tanden blijven hangen, maar hier is de kam eigenlijk niet voor bedoeld. 

Je kunt een vlooienkam gebruiken voor de hond en de kat. Kattenvlooien en hondenvlooien zullen beiden tussen de tanden blijven hangen. Er bestaan tegenwoordig ook elektrische vlooienkammen. 


Hoe gebruik je een vlooienkam?

De vlooienkam is een heel handig hulpmiddel. Je zult bij het gebruik wel op een aantal zaken moeten letten. Correct gebruik van de vlooienkam werkt als volgt:


  • Om de vacht van jouw hond of kat te kammen, dient het droog te zijn. Maak je gebruik van een elektrische kam, dan is dit vooral belangrijk; 
  • Zet de kam diep in de vacht en kam met de richting van de vacht mee;
  • Vlooien gaan meestal op dezelfde plekken zitten: Rond de staart, op de buik en in de oksels en liezen. Focus op deze plekken;
  • Als je geen vlooien vindt, dan betekent dit nog niet dat jouw kat of hond geen vlooien heeft. Het kan zijn dat er zwarte korreltjes tussen de tanden van de kam zitten. Ook kun je deze in de vacht tegenkomen. Leg deze op een vochtig stuk keukenpapier. Als de korrels een rode kleur gaan afgeven, dan gaat het om vlooienpoep. Je huisdier heeft dan wel degelijk vlooien. 


Wat voor vlooienkam heb ik nodig?

Er bestaan vele soorten vlooienkammen. Zo kun je een speciale vlooienkam voor een hond maar ook voor de kat kopen. In principe heb je genoeg aan één vlooienkam voor beide huisdieren. Heb je een hond of kat met een lange vacht? Zorg er dan voor dat het handvat van de kam lang genoeg is om goed bij de huid van jouw huisdier te komen. 

Je zou ook kunnen kiezen voor een elektrische vlooienkam. Dit soort kammen geven een kleine elektrische lading aan de tanden van de kam. De vlooien zullen door deze lading verdoofd worden en later doodgaan. Hierdoor kun je ze makkelijker verwijderen. De lading is dusdanig laag dat jouw hond of kat er niets van merkt. Het is echter wel belangrijk dat de vacht van de huisdier droog is als je de kam gaat gebruiken. 


Kun je vlooien bestrijden met een vlooienkam?

Je kunt er voor kiezen om vlooien te bestrijden met een vlooienkam. Als jouw huisdier nog niet zoveel vlooien heeft, dan is dit wel te doen. Eén vlo legt echter wel 50 eitjes per dag. Hier valt bijna niet tegenop te kammen. Je kunt er daarom het best voor kiezen om de vlooienkam te combineren met een preventief middel tegen vlooien. 


Een PetCare Online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van vlooien

Een vlooienkam; wat is het en hoe gebruik je het? In dit artikel heb je antwoord gekregen op deze vraag. Het gebruik van een vlooienkam voor de kat en hond is belangrijk, maar het is nog beter om vlooien te voorkomen. Je kunt voorkomen dat je kat of hond vlooien krijgt door jouw huisdier preventief te behandelen met een middel tegen vlooien. Op dit gebied bestaan verschillende middelen zoals tabletten, een vlooienband en handige vloeibare middelen in een pipet.

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. Wij bieden jou via PetCare Online de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.