PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Een jaarlijkse gezondheidscheck voor je huisdier; een must of niet?

vrijdag 19 augustus 2022

Om te kijken of je huisdier nog helemaal gezond is, kun je jaarlijks een gezondheidscheck laten uitvoeren door de dierenarts. Dieren zijn erg goed in het verbergen van pijn, waardoor de kans groot is dat je er te laat achter komt dat er iets mis is met je geliefde huisdier. Om ziektes en problemen op tijd te ontdekken, is een jaarlijkse gezondheidscheck dus geen overbodige luxe. Een behandeling is in de meeste gevallen een stuk effectiever als je er op tijd bij bent.

In dit blog leggen we aan je uit wat een gezondheidscheck voor je hond of kat inhoudt, waar de dierenarts allemaal naar kijkt en wat de kosten zijn van een jaarlijkse gezondheidscheck.


Wat houdt een gezondheidscheck voor de huisdier in?


Bij een gezondheidscheck van je hond of kat zal de dierenarts allereerst vragen naar gedrag, fitheid, poep-, en plaspatroon, hoe de eetlust is en of je hond of kat voldoende drinkt. Komen door deze vragen klachten naar boven, dan zal de dierenarts zich hier extra op richten. Bij het lichamelijk onderzoek kijkt de dierenarts naar:

De algehele conditie

Is je hond of kat goed op gewicht? Waar ligt het aan dat je hond of kat onder-, of overgewicht heeft?

Conditie vacht en huid

Heeft je hond of kat last van huidklachten, dan kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals stofwisselingsproblemen, parasitaire infecties en verkeerde voeding.

Gebit en tandvlees

Een gezond en schoon gebit is erg belangrijk voor de algehele gezondheid van je huisdier. Tandplak, ontstoken tandvlees, tandsteen, loszittende of beschadigde tanden en kiezen en ontstekingen in de bek kunnen klachten veroorzaken, zoals een slechte eetlust, stank uit de bek, hartproblemen en nierproblemen.

Ogen en oren

Zijn de ogen van je huisdier schoon en ziet hij/zij nog goed? Staar is een aandoening die kan voorkomen als je hond of kat ouder wordt, maar het kan ook een teken zijn van suikerziekte. Ook wordt er gekeken naar de oren. Is er sprake van een oorontsteking of overmatig oorsmeer?

Bewegingsapparaat

Bij een jaarlijkse gezondheidscheck van je hond of kat worden alle gewrichten nagekeken op beweeglijkheid, pijnlijkheid en zwelling. Ook wordt er gekeken naar de spieren van de poten en naar de beweeglijkheid en pijnlijkheid van de wervelkolom.

Hart en circulatie

Er wordt geluisterd naar het hart, de kleur van de slijmvliezen en de pols wordt gevoeld. Het komt soms voor dat er een röntgenfoto, een ECG of een echo gemaakt moet worden.

Luchtwegen

Er wordt gekeken naar de keel, naar de neusuitvloeiing en er wordt geluisterd naar de longen.

Buikorganen

Bij het buikonderzoek wordt gekeken naar verhardingen, abnormale verdikkingen en of de buik pijnlijk aanvoelt.


Wat zijn de kosten van een gezondheidscheck?


Wil je een jaarlijkse gezondheidscontrole laten uitvoeren bij je hond of kat? Dan vraag je je misschien af wat de kosten hiervan zijn. Een gezondheidscheck voor een kat is in de meeste gevallen iets goedkoper dan bij een hond, maar het is ook afhankelijk van wat je precies wilt laten controleren. Een algemene gezondheidscheck zal rond de 30 euro kosten. Er wordt dan gekeken naar de oren, ogen, neus, gebit en vacht. Daarnaast wordt er geluisterd naar het hart en de longen. Als je huisdier iets ouder is, zal er ook een bloedonderzoek gedaan worden. De prijs zal dan iets hoger liggen. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een jaarlijkse gezondheidscheck tussen de 30 en 70 euro zal kosten.


Een PetCare Online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van vlooien en teken

Ga jij naar de dierenarts voor een jaarlijkse gezondheidscheck voor je huisdier? Door jaarlijks naar de dierenarts te gaan kun je eventuele gezondheidsproblemen van jouw huisdier snel opsporen. Het is daarom heel verstandig om hiervoor te kiezen. De gezondheidscheck hoort bij een goede verzorging van jouw huisdier.

Wat daar ook bij hoort is preventieve bestrijding van vlooien en teken. Op dit gebied bestaan verschillende middelen zoals tabletten, een vlooienband en handige vloeibare middelen in een pipet. Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. Wij bieden jou via PetCare Online de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.