PetCare Online stopt per direct met de vlooien en teken abonnementen service.

FAQ

Een belangrijk onderdeel van hondenverzorging: Vachtverzorging

vrijdag 26 augustus 2022

Als baasje wil je toch dat jouw hond zo blij en gelukkig mogelijk is? Om dat te bewerkstelligen zul je jouw hond zo goed mogelijk moeten verzorgen. Daar hoort ook vachtverzorging bij. Niet iedere hondenbezitter verzorgt de vacht van zijn of haar hond. Ook weten mensen vaak niet hoe je dit goed uitvoert. Moet een hond gewassen worden, moet je de hond dagelijks kammen en wat hoort er nog meer bij vachtverzorging?

In dit blog kun je er alles over lezen!


Het nut van de vacht

Vrijwel alle hondenrassen hebben een vacht. Deze heeft de regulatie van warmte als doel. Bij mensen wordt de warmteregulatie door onze bloedvaten gedaan, bij beesten met een vacht werkt het anders. Als honden in een koude lucht komen, dan gaan hun haren meer rechtop staan. De vacht wordt hierdoor dikker, het houdt warme lucht vast van het lichaam en het is daardoor beter bestand tegen koude lucht. Daarnaast heeft een hond vetweefsel onder de huid als isolatie.

Een vacht kan de hond ook in de weg zitten, bijvoorbeeld als het warm is. Om warmte kwijt te raken zal de hond gaan hijgen, ook zweet het vanuit de voetzolen. In warme periodes gaan honden vaak verharen om een dunnere vacht te krijgen. Het is daarom erg belangrijk om de vacht te verzorgen. Dat geldt ook voor de ruiperiode net voor de winter, wanneer de hond een wintervacht krijgt. 


Vachtverzorging hond; hoe doe je dit?

De manier waarop je de vacht van jouw hond verzorgt hangt af van de vacht. Er bestaan vier verschillende vachtsoorten: kort haar, ruw haar, lang haar en krullend haar. Honden met kort haar verharen eigenlijk het hele jaar, ze kennen geen echte ruiperiode. Je moet ze daarom regelmatig borstelen. Je kunt dit het best één tot twee keer per week doen. Laat de vacht meer haar los dan normaal? Beperk het borstelen dan tot één keer per week. Het is belangrijk dat de vacht zichzelf reguleert. Eventueel kun je aanvullende voedingssupplementen gebruiken. Gebruik voor het borstelen een zachte borstel met haren of rubber tanden.

Een hond met ruw haar heeft twee vachten; een zachte ondervacht en een ruwe bovenvacht. De ondervacht van deze honden wordt twee keer per jaar vernieuwd. Daar kan de hond best wat hulp bij gebruiken, want het laat vaak lastig los. De ondervacht moet als het ware geplukt worden. Dit kun je zelf doen, maar het is beter om het door een specialist te laten doen.


Vachtverzorging langharige hond en krulhaar

Langharige honden hebben een zeer goede vachtverzorging nodig. Je zult het regelmatig vrij moeten houden van klitten. Dit kan best een dagtaak zijn, maar klitten kunnen erg pijnlijk zijn voor honden, ze kunnen zelfs de huid verstikken. Het is daarom belangrijk om er veel aandacht aan te geven. Voor het borstelen van een langharige hond heb je een viltborstel, een grove kam en een borstel met pinnen nodig.

Honden met een krulvacht moeten ook regelmatig geborsteld worden, daarnaast zullen ze ook af en toe geschoren moeten worden. Dat kun je het best laten doen bij een hondentrimmer.


Een goede hondenverzorging; wat houdt het in?

De gezondheid van een hond is af te lezen aan de vacht. Als een hond goed verzorgd wordt, dan zal de vacht mooi glanzend en stevig zijn. Niet iedereen weet wat goede hondenverzorging en vachtverzorging inhoudt. Sommige mensen denken namelijk dat wassen ook bij vachtverzorging hoort. De vacht van een hond moet echter zo min mogelijk gewassen worden, anders kan de huid ernstig verstoort raken.

Bij een goede hondenverzorging hoort beweging, goede voeding, aandacht, een jaarlijkse gezondheidscheck, ontwormen en vachtverzorging.


Een PetCare Online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van vlooien en teken

Bij vachtverzorging hoort ook preventie tegen vlooien en teken. Je kunt voorkomen dat je hond vlooien krijgt door hem of haar preventief te behandelen met een middel tegen vlooien. Op dit gebied bestaan verschillende middelen zoals tabletten, een vlooienband en handige vloeibare middelen in een pipet.

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. Wij bieden jou via PetCare Online de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.