FAQ

5 weetjes over vlooien

donderdag 1 april 2021

Elke huisdiereigenaar zal ze kennen; vlooien. Maar wat weet je echt over de vlo, behalve dat het kleine beestjes zijn die jouw huisdier lastigvallen? In dit artikel geven we je 5 weetjes over vlooien die je vast nog niet wist. Feiten die aantonen hoe belangrijk het is om jouw huisdier preventief te behandelen tegen vlooien.

Weetje 1: Een vlo kan maar liefst 50 eitjes per dag leggen

Net als de mug heeft een vlo bloed nodig om zich voort te planten. Wanneer het een slachtoffer heeft gevonden, in de vorm van jouw hond of kat, dan legt het tijdens het bloed zuigen onmiddellijk eitjes. Misschien denk je dan aan een paar eitjes, maar de vlo legt per dag maar liefst 50 eitjes! Als er niets gedaan wordt aan bestrijding van vlooien, dan zullen deze eitjes allemaal uitkomen en zich ook voortplanten. Op zo’n manier heb jij heel snel een vlooienplaag in huis.

We vergeten even de last die jouw huisdier ervan ondervindt. Jouw kat of hond kan zelfs ziek worden van vlooien. Zo kunnen katten bloedarmoede krijgen door de vele vlooienbeten. Ook kunnen vlooien bacteriën via het bloed overbrengen die zorgen voor de kattenkrabziekte en Rickettsia Felis. Deze laatste ziekte is vooral gevaarlijk voor mensen. Honden krijgen vaak lintwormen door vlooien, dat komt omdat veel vlooien besmet zijn met wormen. Niet alleen is dit ongezond voor je hond, ook jij kunt de wormen krijgen. Het is daarom verstandig om aan preventieve bestrijding van vlooien te doen.

Weetje 2: Vlooien bijten ook mensen

Wist je dat sommige vlooien ook mensen kunnen bijten? Ze springen over van onze huisdieren op ons en zoeken een warme omgeving op, zoals je oksel of lies. Daar bijten ze je, waardoor je een jeukende rode bult krijgt. Krab deze niet open, want dan zou je een infectie kunnen krijgen. Door het eerste weetje ben je op de hoogte van het feit dat vlooien ook ziektes kunnen overbrengen. Een vlooienbeet is in de meeste gevallen onschuldig, maar met een beetje pech hoeft dat niet zo te zijn.

Weetje 3: Vlooien zijn echte hoogspringers

Vlooien kunnen enorm hoog springen dankzij zijn sterke lichaamsbouw en enorme springpoten. Het beestje is slecht 0,3 cm groot, maar het kan wel een meter hoog springen. Deze eigenschap hebben ze natuurlijk om te overleven. Vlooien leven in gras, dus wanneer er een dier langsloopt dan moet de vlo op het dier kunnen springen. Dit doet de vlo om bloed te kunnen drinken; hierdoor kan het zich voortplanten.

Daarnaast zijn vlooien zo vlug als water. Probeer maar eens een vlo te vangen of dood te slaan als je er één ziet!

Weetje 4: In de middeleeuwen stierven er veel mensen door vlooien

Kun je het je voorstellen dat er vroeger enorm veel doden vielen door vlooien? Toch is het waar, het is zelfs zo dat er meer mensen stierven door dit kleine beestje dan er slachtoffers vielen in de oorlogen van toen. Dat kwam doordat ratten besmet waren met het virus dat de pest veroorzaakte. Mensen werden dus niet alleen door elkaar en door ratten besmet, maar ook door de vlooien die van rat op mens oversprongen.

Weetje 5: Kattenvlooien bijten ook honden en andersom

Er bestaan kattenvlooien en er bestaan hondenvlooien. Je zou dan kunnen denken dat deze alleen de hond of de kat zullen bijten, maar dat is niet zo. Kattenvlooien bijten ook honden en andersom. In Nederland komen meer kattenvlooien voor dan hondenvlooien, maar omdat ze beide dieren zullen bijten doe je er verstandig aan om jouw huisdier preventief te behandelen.

Een PetCare Online abonnement op Frontline voor preventieve bestrijding van vlooien

In dit artikel hebben we je 5 weetjes over vlooien gegeven. Kende jij al enkele van deze feiten? Wat deze weetjes in ieder geval aantonen is hoe belangrijk het is om vlooien te bestrijden, maar het liefst om te voorkomen. Je kunt voorkomen dat je kat of hond vlooien krijgt door jouw huisdier preventief te behandelen met een middel tegen vlooien. Op dit gebied bestaan verschillende middelen zoals tabletten, een vlooienband en handige vloeibare middelen in een pipet.

Frontline is waarschijnlijk het bekendste en beste middel op gebied van bestrijding van parasieten bij huisdieren, zoals vlooien en teken. De meeste mensen kopen dit middel bij de dierenarts, maar hoe handig zou het zijn als jij maandelijks een pipet in je brievenbus zou krijgen? Op zo’n manier kun jij precies op het juiste moment jouw huisdier behandelen. Wij bieden jou via PetCare Online de mogelijkheid om eenvoudig een abonnement op Frontline af te sluiten. Geen geregel, geen zorg, geen vlooien, alleen maar gemak.